Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ισχυρό πλήγμα από την Europol στα κυκλώματα διακίνησης παιδικής πορνογραφίας

«Καίριο χτύπημα της Europol σε κυκλώματα διακίνησης υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης οδήγησε στη σύλληψη 368 ατόμων σε όλη την Ευρώπη». Αυτό αναφέρει, σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, επισημαίνοντας πως για άλλη μία φορά έρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη διεθνούς δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Ειδικότερα, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σημειώνει: «Όπως ανακοινώθηκε με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο παγκόσμιος οργανισμός INHOPE για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, εκπρόσωπος του οποίου στην Ελλάδα είναι η Ανοιχτή Γραμμή καταγγελιών SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη ο επικεφαλής διαχειριστής του Playpen, ενός εκ των μεγαλύτερων ιστοσελίδων διακίνησης εικόνων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης με περισσότερους από 150.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο. Η κατάργηση του Playpen οδήγησε στην “Operation Pacifier”, μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες έρευνες που διεξήχθησαν ποτέ στον τομέα αυτό. Μέχρι στιγμής, μόνο στην Ευρώπη, έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί 368 ύποπτοι σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο».

«Το Playpen ήταν ένας δικτυακός τόπος στο Darknet, ένα μέρος του διαδικτύου όπου η ταυτότητα και η τοποθεσία των χρηστών είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Ήταν δομημένος με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει στους χρήστες του να έχουν εύκολη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα υλικού παιδικής σεξουαλική εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Τα μέλη των χρηστών του φόρουμ μπορούσαν να αναζητήσουν βίντεο και άλλο παράνομο περιεχόμενο σε διαφορετικές κατηγορίες, μέσω συνδέσμων που παρέχονταν από άλλους χρήστες. Ένα τμήμα είχε επικεντρωθεί αποκλειστικά σε νήπια, ένα άλλο στην αιμομιξία και πολλά άλλα σε διάφορες κατηγορίες που πάντα όμως αφορούσαν σε παιδιά», προσθέτει.

«Η αρχή του τέλους σήμανε τον Δεκέμβριο του 2014, όταν το FBI κατέσχεσε ένα αντίγραφο της ιστοσελίδας και κατάφερε να συλλάβει τους τρεις διαχειριστές του Playpen. Ο επικεφαλής διαχειριστής, την περασμένη εβδομάδα, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης στη Βόρεια Καρολίνα, οι δύο άλλοι σε 20 χρόνια φυλάκισης», καταλήγει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

 

localStorage.clear();


Πηγή