Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ισόβια στον Βρετανό «πυροτεχνουργό» των Ταλιμπάν

Ένας Βρετανός ο οποίος κατασκεύαζε βόμβες για τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και σχεδίαζε μια επίθεση κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Χάλιντ Μοχάμεντ Ομάρ Άλι, 28 ετών, είχε επάνω του τρία μαχαίρια όταν συνελήφθη από ένοπλους αστυνομικούς, πέρσι τον Απρίλιο. Τον προηγούμενο μήνα, ένας άλλος Βρετανός που είχε εξισλαμιστεί παρέσυρε με το αυτοκίνητό του πεζούς στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και κατόπιν μαχαίρωσε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν αστυνομικό στην είσοδο του κοινοβουλίου.

Ο Άλι σχεδίαζε να σκοτώσει έναν αστυνομικό, έναν στρατιώτη ή ακόμη και έναν βουλευτή, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές. Ο ίδιος υποστήριζε ότι είχε τα μαχαίρια για αυτοπροστασία, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πέντε ημέρες πριν από τη σύλληψή του είχε επισκεφθεί τους πιθανούς στόχους του, όπως τη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, το κοινοβούλιο και το Γουάιτχολ. Τα αποτυπώματά του διαπιστώθηκε ότι ήταν ίδια με εκείνα που είχαν εντοπιστεί σε υλικά για την κατασκευή μιας βόμβας τα οποία βρέθηκαν στο Αφγανιστάν το 2012 και φυλάσσονταν στη βάση δεδομένων του FBI.

«Ο Χάλιντ Άλι σχεδίαζε να διαπράξει μια κακόβουλη επίθεση στο Λονδίνο, που θα μπορούσε να τραυματίσει πολλούς και να θέσει σε κίνδυνο της ζωή τους», τόνισε η εισαγγελέας Σου Χέμινγκ.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε τρεις φορές ισόβια για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και σε κάθειρξη 25 ετών για την απόπειρα επίθεσης στη Βρετανία. Θα πρέπει να εκτίσει 40 έτη για να έχει το δικαίωμα να ζητήσει αναστολή της ποινής του.

localStorage.clear();


Πηγή