Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Ιταλία: Μέσα σε 16 χρόνια τριπλασιάστηκαν σχεδόν οι κάτοικοι της χώρας που ζουν σε απόλυτη ένδεια

Με άκρως μελανά χρώματα περιγράφουν την οικονομική κατάσταση εκατομμύρια κατοίκων της Ιταλίας τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Istat.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής, από το 2005 μέχρι σήμερα τριπλασιάστηκε σχεδόν ο αριθμός των κατοίκων της χώρας που είναι σε κατάσταση απόλυτης ένδειας.

Το 2005 ήταν 1,9 εκατομμύριο, ενώ πέρυσι άγγιξαν τα 5,6 εκατομμύρια, δηλαδή το 9,4% του συνόλου του πληθυσμού. Οι δε οικογένειες στην Ιταλία που ζουν σε αυτές τις συνθήκες, από 800 χιλιάδες που ήταν τότε, έφτασαν σχεδόν τα 2.000.000.

Μάχεται με τον κορωνοϊό η Ιταλία: 100 φορές χειρότερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, «βουλιάζουν» τα επείγοντα

Ιταλία: Αδιανόητη απόφαση από το εφετείο του Τορίνο -Αθώος ο βιαστής γιατί «το θύμα τον ώθησε να τολμήσει»

Η διαβίωση σε συνθήκες απόλυτης ένδειας είναι τρεις φορές συχνότερη στα ανήλικα άτομα σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, ενώ στους νέους 18 με 34 ετών, το σχετικό ποσοστό αγγίζει το 11,1%. Το 2005 το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 3,1%.

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι στις οικογένειες που απαρτίζονται μόνον από ξένους πολίτες, το ποσοστό φτώχειας είναι πολύ υψηλότερο και κατά μέσο όρο φτάνει το 25% του συνόλου.

Στον ιταλικό νότο το 12,1% των κατοίκων πέρσι ζούσε σε συνθήκες πλήρους ένδειας. Το Istat, τέλος, τονίζει ότι το κοινωνικό εισόδημα που χορηγήθηκε στους ανέργους το 2020 επέτρεψε σε ένα εκατομμύριο πολίτες της Ιταλίας να μην αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και μην βρεθούν σε απόλυτη φτώχεια.


Πηγή