Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ιταλία: Ποιες οι επιπτώσεις της μείωσης στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Ο ιταλικός τύπος αναφέρεται στις πιθανές επιπτώσεις μετά την σημερινή απόφαση της Gazprom να μειώσει κατά 15% την παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η κίνηση αυτή, μπορεί να συνδέεται με την επίσκεψη -που όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί αύριο- του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Κίεβο. Μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση, δηλαδή, λόγω και της ιταλικής θέσης, υπέρ μιας ανοικτής και αταλάντευτης στήριξης της Ουκρανίας.

Παράλληλα, η εφημερίδα Il Messaggero της Ρώμης υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί αν η μείωση αυτή της παροχής φυσικού αερίου θα είναι προσωρινή, ή θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην αποθήκευση φυσικού αερίου για τον χειμώνα.

«Σε ό,τι αφορά την διαδικασία αποθήκευσης, είμαστε λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά πιο χαμηλά απ΄ότι την περσινή χρονιά. Συνεχίζω, πάντως, να είμαι αισιόδοξος» δήλωσε πρόσφατα ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, διευθύνων σύμβουλος της Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθάκων, Eni.

Ιταλία: Η διάθεση φυσικού αερίου τώρα ξεπερνά τη ζήτηση

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, επίσης, στην φάση αυτή, η διάθεση φυσικού αερίου στην Ιταλία ξεπερνά την ζήτηση. Η πρώτη αγγίζει τα 200 εκατ. κυβικά μέτρα και η δεύτερη δεν ξεπερνά τα 160. «Η κίνηση της Μόσχας, όμως, μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς όλη την Ευρώπη: ότι έστω και αν, προς το παρόν δεν υπάρχουν πρακτικές συνέπειες, αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον, προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πολλούς Ιταλούς αναλυτές, τέλος, η μείωση εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ιταλία και την Γερμανία, έχει και έναν καθαρά οικονομικό στόχο: να αυξηθεί, και πάλι, η τιμή του αερίου στις αγορές της Ευρώπης.


Πηγή