Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ιταλία: Συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό

Συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο είχε το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό και σήμερα έγινε επίσημα δεκτός στο Αποστολικό Μέγαρο της Αγίας Έδρας.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας με τον ποντίφικα και με τον πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «θεωρεί ιδιαίτερα τιμητική και δημιουργική τη συνάντηση με την Αυτού Αγιότητα τον πάπα».

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε για το άριστο των σχέσεων που διατηρούμε. Ευχαρίστησα για την απόφαση να δημιουργηθεί πρεσβεία του Βατικανού στην Κύπρο, όπως επίσης και έδρα του Βικαρίου της Λατινικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων στην Κύπρο, όπως επίσης εξέφρασα τη βαθιά εκτίμηση του κυπριακού λαού και τη δική μου, βεβαίως, για τη στήριξη αρχών από πλευράς Αγίας Έδρας, τόσο όσον αφορά την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα και για το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Αυτού Αγιότητα στα θέματα μετανάστευσης. Τον ευχαρίστησα διότι ήταν η πρώτη κίνηση αποδοχής μεταναστών που βρίσκονται στην Κύπρο», τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

«Μιλήσαμε για τους αγνοούμενους πρόσφυγες»

«Μιλήσαμε για τα προβλήματα, βεβαίως, του Κυπριακού και τις συνθήκες που ολοένα χειροτερεύουν ως αποτέλεσμα των ενεργειών τη Τουρκίας. Μιλήσαμε για το θέμα των αγνοουμένων, ένα ευαίσθητο ανθρωπιστικό θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον πάπα, για την κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα για τον Λίβανο, μία περιοχή που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Παπική Εκκλησία, αλλά δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε και στα δεινά που υφίσταται ο ουκρανικός λαός ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Είχα την ευτυχία να πληροφορηθώ από τον ίδιο ότι σαν αποτέλεσμα των δημιουργικών, όπως ο ίδιος είπε, προσπαθειών μου για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, να μου απονείμει το ανώτατο παράσημο, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Πάπα Πίου του Ένατου, κάτι που, όπως μου έχει ο ίδιος δηλώσει, δίδεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αυτό είναι μία τιμή για μένα, αλλά και για την Κύπρο μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυρπαικής Δημοκρατίας.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, Πιέτρο Παρολίν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Γκάλαχερ, ο κ. Αναστασιάδης συζήτησε λεπτομερώς το Κυπριακό, στα θέματα της μαρωνιτικής κοινότητας, των αγνοουμένων, των τουρκικών παραβιάσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην κατάσταση στον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και γενικότερα στο φάσμα των διμερών σχέσεων.

Δώρα κι από τις δύο μεριές

«Έχω ενημερώσει για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία διεθνή σύμβαση διά της οποίας παραχωρείται ένα μακρόχρονο σύμφωνο ενοικίασης κρατικής γης για την ανέγερση της πρεσβείας της Αγίας Έδρας», επεσήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος. «Με τον πάπα έχω δημιουργήσει μία ιδιαίτερα ανθρώπινη σχέση. Επομένως, τον αποχαιρέτησα ως Πρόεδρος αλλά δεν τον αποχαιρέτησα ως φίλος», υπογράμμισε, τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σημειώνεται, ότι κατά τη συνάντησή του με τον πάπα Φραγκίσκο, ο κ. Αναστασιάδης προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο ένα ασημένιο αντίγραφο κύλικα του 4ου αιώνα π.Χ., ενώ παράλληλα προσέφερε το συμβολικό συνολικό χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, 5.000 ευρώ προς ενίσχυση του ταμείου των άπορων, ως ένδειξη της εκτίμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θεάρεστο έργο που επιτελεί η Αγία Έδρα, και 5.000 ευρώ προς ενίσχυση του ταμείου της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, αναφορικά με το έργο που επιτελεί για άμβλυνση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο πάπας Φραγκίσκος χάρισε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας βιβλία της Αγίας Έδρας.


Πηγή