Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ιταλία: Χρειάζεται πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ, λέει ο υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και σήμερα βρίσκεται στην Αρμενία.

Κύρια θέση στην ατζέντα των συνομιλιών του στο Μπακού, είχε το ενεργειακό και η δυνατότητα αύξησης των προμηθειών φυσικού αερίου, από την χώρα αυτή, διαμέσου του αγωγού Tap.

«Το Αζερμπαϊτζάν είναι εταίρος κύριας σημασίας για την Ιταλία, από την στιγμή που πρόκειται για τον πρώτο προμηθευτή της σε πετρέλαιο και τον τρίτο σε αέριο, με ενδιαφέρουσες δυνατότητες αύξησης των προμηθειών φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε σήμερα η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, o Λουίτζι Nτι Μάιο, συνεχίζει να τάσσεται δυναμικά υπέρ της υιοθέτησης ενός πλαφόν, σε ότι αφορά την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου, από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σύμφωνα με την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, χρειάζεται άμεσα η υιοθέτηση μιας ανώτατης τιμής για την αγορά φυσικού αερίου», έγραψε στο διαδίκτυο ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η άσκηση βέτο και ούτε να υπάρξουν διχασμοί, η Ευρώπη πρέπει να δράσει ενωμένη», πρόσθεσε πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στο Αζερμπαϊτζάν.

Ιταλία: Ανεξάρτητη από το ρωσικό αέριο εντός 24-30 μηνών

Στις αρχές Μαρτίου, ο υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Ιταλίας, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, δήλωσε πως σκοπεύει να καταστεί ανεξάρτητη από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εντός 24-30 μηνών, προσθέτοντας ότι η χώρα σχεδιάζει να βρει εναλλακτικές προμήθειες για το ήμισυ της ποσότητας αυτής έως την άνοιξη.

«Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι θα είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι εντός 24-30 μηνών», δήλωσε ο Τσινγκολάνι, επιβεβαιώνοντας ότι το αέριο από τη Ρωσία αντιστοιχεί περίπου στο 40% των συνολικών εισαγωγών της Ιταλίας.

Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο για να τερματιστεί η εξάρτηση του μπλοκ από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει ότι οι ανάγκες σε εισαγωγές θα περικοπούν κατά σχεδόν 80% φέτος, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.


Πηγή