Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κάστρα και θρύλοι στη Χώρα των Κελτών

Πλακόστρωτα δαιδαλώδη δρομάκια, παμπ όλο ζωντάνια, γεμάτα φοιτητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς και εντυπωσιακό καταπράσινο τοπίο συνθέτουν την πόλη Γκόλγουεϊ.

Βρίσκεται στη δυτική Ιρλανδία, στην επαρχία του Κόνοτ και είναι κτισμένη στον ποταμό Κόριμπ, ανάμεσα στη Λοχ Κόριμπ και τον κόλπο Γκόλγουεϊ.

Υπερηφανεύεται ότι είναι η Πολιτιστική Καρδιά της Ιρλανδίας λόγω των πολυάριθμων εορτασμών και φεστιβάλ και έχει επιλεχθεί να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2020.

Η πόλη είναι γνωστή ως η «δίγλωσση πρωτεύουσα της Ιρλανδίας», καθώς αποτελεί το κέντρο της αναβίωσης της γαελικής παράδοσης, αφού στην ευρύτερη περιοχή αναφέρονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ομιλίας της ιρλανδικής γαελικής.

Το μεσαιωνικό κάστρο του Dunguaire βρίσκεται στη μέση μιας βαλτώδους λιμνοθάλασσας. Ένα από τα πιο διάσημα κάστρα της Ιρλανδίας αποτελεί χώρο συγκέντρωσης για τους φανατικούς της αναβίωσης της κέλτικης παράδοσης.

Το μοναστήρι Kilmacduagh στέκει αγέρωχο με το χαρακτηριστικό πύργο, τα ερείπια των ναών και τους διάσπαρτους κέλτικους σταυρούς. Σύμφωνα με το θρύλο, ο ιεράρχης που ίδρυσε το μοναστήρι φέρεται να είπε ότι σε αυτό ποτέ κανένας δεν θα πεθάνει από κεραυνό, ξορκίζοντας έτσι έναν από τους φόβους της εποχής.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το κάστρο των Λυντς, ένα μεσαιωνικό αρχοντικό, το οποίο ανήκε σε μια από τις 14 οικογένειες του Γκόλγουεϊ, το μουσείο της πόλης και το κτίριο του Εθνικού Πανεπιστημίου όπου φυλάσσονται τα αρχεία της UNESCO για τις κελτικές γλώσσες.

Κάθε χρόνο από το 1978 διοργανώνεται το Galway Arts Festival, με συμμετοχή Ιρλανδών και ξένων καλλιτεχνών.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

Γκόλγουεϊ/ Ιρλανδία

Διαφορά ώρας: 2 ώρες πίσω

Νόμισμα: Ευρώ

Απόσταση: Η απευθείας πτήση διαρκεί 4 ώρες και 40 λεπτά από την Αθήνα και 5 ώρες και 35 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη για το Δουβλίνο μέσω Άμστερνταμ. Από εκεί φτάνει κανείς στο Γκόλγουεϊ σε 2 ώρες και 20 λεπτά με τρένο.

ΓΚΑΛΓΟΥΕΙ ΙΡΛΑΝΔΙΑΓΚΑΛΓΟΥΕΙ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΓΚΑΛΓΟΥΕΙ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΓΚΑΛΓΟΥΕΙ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΓΚΑΛΓΟΥΕΙ ΙΡΛΑΝΔΙΑΓΚΑΛΓΟΥΕΙ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

localStorage.clear();


Πηγή