Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Κίνα: Καταγγέλλει υπερπτήση αεροσκάφους των ΗΠΑ πάνω από τον Πορθμό της Ταϊβάν -«Έθεσε σε κίνδυνο την ειρήνη»

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ με φόντο την Ταϊβάν, καθώς ένα άλλο επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στα πολλά του τελευταίου διαστήματος.

Οι κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις κατήγγειλαν σήμερα, Σάββατο 25 Ιουνίου, την πρόσφατη υπερπτήση αμερικανικού αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας πάνω από τον πορθμό της Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας ότι διατάραξε εσκεμμένα την περιφερειακή σταθερότητα και έθεσε σε κίνδυνο την ειρήνη.

Ο συνταγματάρχης Σι Γι, εκπρόσωπος της ανατολικής στρατιωτικής διοίκησης, δήλωσε ότι αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις είχαν τεθεί σε ετοιμότητα κατά την παρακολούθηση των κινήσεων του αμερικανικού αεροσκάφους χθες, Παρασκευή (24/6).

Υπογράμμισε ότι, η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι οι ένοπλες δυνάμεις της παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ταϊβάν: Η Κίνα επεκτείνει τις εκτός συνόρων στρατιωτικές επιχειρήσεις και απειλεί

30 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν

Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα του μήνα, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, υπέγραψε νομικές εντολές που επιτρέπουν τις δοκιμαστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας, εν μέσω αυξημένων εντάσεων για τα στενά της Ταϊβάν.

Οι επίσημες αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης που είδαν το φως της δημοσιότητας, έδωσαν ελάχιστες λεπτομέρειες. Ανέφεραν, ωστόσο, ότι ο Σι είχε υπογράψει εντολές που περιελάμβαναν τα περιγράμματα των δοκιμών για «στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός από πόλεμο».

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία

Η Ταϊβάν υπό τη μόνιμη απειλή στρατιωτικής εισβολής της Κίνας. Το Πεκίνο θεωρεί τη νήσο αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

Στα τέλη Μαΐου οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι ανεβάζει την ένταση όσον αφορά την Ταϊβάν, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να αναφέρεται ειδικά στις αεροπορικές παραβιάσεις, «παράδειγμα μιας ρητορικής και μιας δραστηριότητας ολοένα περισσότερο προκλητική».

Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε διαμηνύσει ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας. Όμως, στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι η πολιτική της χώρας, η «στρατηγική αμφισημία» ως προς το εάν θα επέμβει ή όχι, δεν έχει αλλάξει.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Σι Τζινπίνγκ για την 25η επέτειο της μεταβίβασης της εξουσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο

Και ενώ η κατάσταση στην Ταϊβάν παραμένει κάτι παραπάνω από ρευστή, ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί το Χονγκ Κονγκ για την 25η επέτειο της μεταβίβασης της εξουσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα, όπως μετέδωσε σήμερα (25/6) το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του προέδρου Σι εκτός ηπειρωτικής Κίνας από τον Ιανουάριο του 2020, δηλαδή μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας της έκτης κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Νέος κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ θα είναι από την 1η Ιουλίου ο Τζον Λι, ο οποίος διαδέχεται την Κάρι Λαμ.

Πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας, ο Λι ηγήθηκε της καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2019. Έχει δεσμευτεί πως θα διατηρήσει την τάξη στο Χονγκ Κονγκ βάσει του νόμου για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τα κυριαρχικά συμφέροντα της Κίνας.

Η κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ πέρασε υπό τον έλεγχο της Κίνας την 1η Ιουλίου 1997, ύστερα από 156 χρόνια που αποτελούσε βρετανική αποικία. Ωστόσο, και στο Χονγκ Κονγκ έχουν καταγραφεί πολλές αντιδράσεις εναντίον της κυβέρνησης του Πεκίνου, με πιο χαρακτηριστικές τις μαζικές διαδηλώσεις το διάστημα 2019-20 κατά του νομοσχεδίου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα.


Πηγή