Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Κίνα: Το Χονγκ Κονγκ απορρίπτει αμερικανική έκθεση που το επικρίνει για καταστολή ελευθεριών

Το Χονγκ Κονγκ απέρριψε σήμερα τα ευρήματα νέας έκθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία τα αμερικανικά συμφέροντα απειλούνται και το Πεκίνο συνεχίζει να «υπονομεύει» το κράτος δικαίου και τις ελευθερίες στη μητρόπολη, στο πλαίσιο των μέτρων καταστολής για την εθνική ασφάλεια.

Η έκθεση των ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ (2023 Hong Kong Policy Act Report), που δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι οι αρχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ «συνέχισαν να χρησιμοποιούν την ‘εθνική ασφάλεια’ ως μια ευρεία και ασαφή βάση για να υπονομεύουν το κράτος δικαίου και τα προστατευόμενα δικαιώματα και ελευθερίες».

Η Κίνα επέβαλε νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο του 2020 χωρίς καμία τοπική νομοθετική ή συμβουλευτική διαδικασία, θέτοντας εκτός νόμου ενέργειες, όπως οι συνωμοσίες με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος, που πλέον επισύρουν ποινές ως ακόμα και ισόβιας κάθειρξης.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο νόμος αποκατέστησε την τάξη μετά από παρατεταμένες κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2019.

Το αυστηρότερο καθεστώς ασφαλείας στην μητρόπολη αποτελεί αντανάκλαση της ηπειρωτικής Κίνας, όπου ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ εφάρμοσε σκληρά μέτρα καταστολής κάθε διαφωνίας κατά την περασμένη δεκαετία, φυλακίζοντας επικριτές της κυβέρνησης και υπερασπιστές δικαιωμάτων.

«Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ συνέχισαν να συλλαμβάνουν και να διώκουν ανθρώπους για ειρηνική έκφραση πολιτικών απόψεων που επικρίνουν την τοπική και την κεντρική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της ανάρτησης και της προώθησης μηνυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η αμερικανική έκθεση.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, από την πλευρά του, ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ότι η κυβέρνηση «αποδοκιμάζει σθεναρά και απορρίπτει αποφασιστικά τα αβάσιμα σχόλια που διαστρεβλώνουν τα γεγονότα».

«Η προσπάθεια των ΗΠΑ να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ευημερία του Χονγκ Κονγκ θα αποκαλύψει απλά και μόνο τη δική τους αδυναμία και τα ψευδή επιχειρήματα και είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η προστασία της εθνικής ασφάλειας είναι «θεμελιώδους σημασίας» και ότι όλοι είναι ίσοι έναντι του νόμου, ανεξάρτητα από την πολιτική τους στάση και το υπόβαθρό τους.

Πάνω από 230 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από το 2020 για ενέργειες με τις οποίες φέρονται να έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων 47 γνωστών ακτιβιστών για τη δημοκρατία, που τώρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνομωσία με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος, σε μια δίκη ορόσημο που θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες.


Πηγή