Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κίνδυνος για νέα διαρροή από το «Αγία Ζώνη ΙΙ» λόγω καιρικών συνθηκών

Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες μπορεί να προκαλέσει μετακίνηση του ναυαγίου, εκτιμούν οι ειδικοί, που ζητούν να επιταχυνθούν οι εργασίες καθαρισμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ειδήσεις», στο Αγία Ζώνη ΙΙ» υπάρχουν ακόμη περισσότεροι από 700 τόνοι πετρελαιοειδών, δηλαδή μαζούτ και ντίζελ. Το φορτίο αναμένεται να έχει αντληθεί σε ποσοστό 100% το πολύ έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Η μεταφορά του ρυπογόνου φορτίου που έχει απομείνει στα αμπάρια είναι τώρα η απόλυτη προτεραιότητα του σχεδιασμού για την αποτροπή ενός καταστροφικού περιστατικού.

Όπως επισημαίνουν αξιωματικοί του Λιμενικού, λόγω της κλίσης που έχει πάρει στον βυθό της θάλασσας το «Αγία Ζώνη ΙΙ», αλλά και της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα τοιχώματά του, μια νέα διαρροή εκατοντάδων τόνων πετρελαίου στο θαλάσσιο περιβάλλον του Σαρωνικού δεν είναι καθόλου απίθανη, παρά τις εργασίες στεγανοποίησης, οι οποίες έχουν γίνει.

Η επικινδυνότητα μιας νέας διαρροής πολλαπλασιάζεται λόγω της αλλαγής του καιρού, καθώς ενδεχόμενη θαλασσοταραχή είναι ικανή ακόμα και να προκαλέσει μικρή μετακίνηση του ναυαγίου.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι εργασίες που έχουν γίνει δεν είναι δυνατόν να αποτρέψουν ενδεχόμενες νέες διαρροές μαζούτ και πετρελαίου. «Μόνο η άντληση όλου του φορτίου θα εμποδίσει απόλυτα μια νέα διαρροή», τονίζουν.

localStorage.clear();


Πηγή