Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Θα είναι ανησυχητικό αν μετά την άρση των μέτρων έχουμε κρούσματα σταθερά πάνω από 50»

O επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για τα δεδομένα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν από την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα αρθούν τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί λόγω του κορονοϊού στο δελτίο του ΣΚΑΪ

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν βλέπουμε κρούσματα σταθερά πάνω από 50 και αν τα 50 γίνουν 120. Το πρώτο ψυχολογικό όριο είναι εκεί γύρω στο 50», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αν κινούμαστε κάτω από 50 είναι πολύ καλό όριο. Θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν πχ εμφανιστούν 100 ορφανά κρούσματα. Γύρω στις 18 Μαίου θα ξέρουμε τι γίνεται σε σχέση με το πρώτο βήμα άρσης του lockdown».

Τόνισε παράλληλα πως οι «επαφές σε κλειστούς χώρους έχουν υψηλό ρίσκο και ειδικά όταν περνάνε τα 15 λεπτά ενώ σε ανοιχτό χώρο η επικινδυνότητα δεν είναι μηδέν αλλά είναι χαμηλότερη».

Από την άλλη, αναφορικά με το γεγονός ότι αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία και το τι ισχύει με την μεταδοτικότητα των παιδιών, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε: «εμείς δεν έχουμε δει έρευνες που να δείχνουν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό. Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι δεν έχουμε δει γεγονότα υπερμετάδοσης σε σχολεία. Σε περιοχές όπως και στην Σουηδία που τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ  δεν είδαμε μια ολόκληρη τάξη να κολλάει κορονοϊό. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν συμβαίνει».

Ενώ, είπε πως το σχολείο είναι μια καλή ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. «Το σχολείο ίσως είναι ευκαιρία για τα παιδιά να δουν πως πρέπει να είναι οι κοινωνικές αποστάσεις και ίσως να μάθουν από αυτός πως ακριβώς πρέπει να κρατάνε τις αποστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή