Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Καθυστερήσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Οι αποφάσεις για το χρέος αργούν. Ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί οι τεχνικές προτάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους να εξεταστούν στο Eurogroup της Δευτέρας, πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα πάνε για τον Απρίλιο. Πηγή της ευρωζώνης δήλωνε χθες ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία και η ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου, με σκοπό να φτάσουν και στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια στις 26 Απριλίου.

Έτσι, η σύνοδος της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να είναι μια υπόθεση ρουτίνας για την Ελλάδα. Άλλωστε η τρίτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, η δόση που τη συνοδεύει ύψους 5,7 δισ. ευρώ έχει ήδη εξασφαλιστεί για την Αθήνα και δεν μένουν παρά οι τυπικές διαδικασίες για την εκταμίευση.

Τη Δευτέρα, θα ενημερωθούν οι υπουργοί για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα για την εκπλήρωση των δύο τελευταίων προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, Ελληνικό). Υπάρχει, λοιπόν, συμμόρφωση της ελληνικής πλευράς στις απαιτήσεις των θεσμών, όπως διαπίστωσε η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) και ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προορίζεται για την αποπληρωμή δανείων και συνεπώς θα επιστρέψει στην τσέπη των δανειστών, είναι πλέον ορθάνοιχτος.

Οπως είπε ο αξιωματούχος, δεν μένουν για την εκταμίευση παρά οι τυπικές εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών και η τυπική απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Οσον αφορά την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος που ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, θα γίνει αργότερα…

Σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος παρατήρησε ότι η πρώτη επίσκεψη του κουαρτέτου των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα πήγε «πολύ καλά». Μάλιστα, δεν έκρυψε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα τον Μάιο. «Το χρονοδιάγραμμα μοιάζει με πρόκληση, ωστόσο μου λένε ότι είναι εφικτό» είπε.

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις άφηνε από την Ουάσινγκτον ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πρόωρης αποπληρωμής -με τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM- των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα.

Σενάριο το οποίο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζήτησης ανάμεσα στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ενώ είναι ένας από τους όρους που έχει θέσει το Ταμείο προκειμένου να «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός, αλλά μια σειρά προϋποθέσεων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την επιτυχία του στόχου για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Το Ταμείο εξακολουθεί να θέτει προσκόμματα χαρακτηρίζοντας «αμφίβολο το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να κάνει ιστορικό ρεκόρ καταφέρνοντας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τα επόμενα χρόνια».

localStorage.clear();


Πηγή