Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία από Δευτέρα -Πώς μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

Ανεβαίνει η θερμοκρασία τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού στην Ελλάδα.

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, ωστόσο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες τις ημέρας -κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά. Τις πρωινές ώρες τοπικές βροχές είναι πιθανό να εκδηλωθούν στις Σποράδες και την Εύβοια.

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται κυρίως στα δυτικά και στα νότια, κάτι που θα αποτελέσει… προάγγελο της ανόδου στον υδράργυρο τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας, καθώς αναμένεται ένα ισχυρό κύμα καύσωνα σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, το οποίο θα «αγγίξει» και την Ελλάδα.

Καιρός: Φθινοπωρινό το σκηνικό και σήμερα με βροχές και καταιγίδες -Βελτίωση από τα βράδυ

«Καμπανάκι» Αρναούτογλου για «επικίνδυνο κύμα καύσωνα»: Πότε αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα [χάρτης]

Επίσης, τις επόμενες ώρες προβλέπονται τοπικά δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή τη Δευτέρα 11/7/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα (11/7) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά Στερεάς και Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο και το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 30 με 32 βαθμούς.

Αττική

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και το πρωί πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν όμβροι στην ανατολική Μακεδονία κυρίως στα ορεινά.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Πελοπόννησος, Ανατολική Στερεά

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Πελοποννήσου.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στις Σποράδες τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Οι περιοχές που θα έχει τοπικές βροχές ή καταιγίδες τη Δευτέρα 11/7/22

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη Δευτέρα (11/7), αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Τις πρωινές ώρες τοπικές βροχές ή και τοπικές καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στις Σποράδες και την Εύβοια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν τοπικά σε τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και την νότια Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 28 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 11 έως 32-33, στην Ήπειρο από 11 έως 31-33 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 12 έως 32-33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 έως 32-34, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 30-32 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 19 έως 30-32, στην Κρήτη από 15 έως 27-29 και στα νότια της Κρήτης έως 33-34 και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 33-34. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με τοπικές και παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 32 βαθμούς.

Αρναούτογλου: Επικίνδυνο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη -Πότε και πώς θα «αγγίξει» την Ελλάδα

Για επικίνδυνο κύμα καύσωνα, που θα επηρεάσει την Ευρώπη στα τέλη της εβδομάδας, και το οποίο αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα, προειδοποίησε ο Σάκης Αρναούτογλου με νέα ανάρτησή του στο Facebook.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, είναι πιθανό να καταρριφθούν αρκετά ρεκόρ ζέστης, ενώ στη χώρα μας «τα πλοκάμια του καύσωνα, θα τα αισθανθούμε κυρίως κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαήμερου του Ιουλίου».

Στην ανάρτησή του παραθέτει χάρτη τις υψηλές θερμοκρασίες με 40άρια σε περιοχές της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης.

«Φίλες και φίλοι! Επικίνδυνο, κυρίως για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, κύμα καύσωνα αναμένεται προς τα τέλη της εβδομάδας σε πολλές χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης με πιθανότητα μάλιστα να καταρριφθούν και αρκετά ρεκόρ ζέστης!!», αναφέρει ο Σ. Αρναούτογλου στην ανάρτησή του.

Στη συνέχεια προσθέτει: «Στη χώρα μας τα πλοκάμια του φαίνεται, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ότι θα τα αισθανθούμε κυρίως κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαήμερου του Ιουλίου, καθώς μέχρι τότε η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά ευχάριστα για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές!».

Ο καιρός στην Ελλάδα μέχρι και το Σάββατο 16/7/22

Σύμφωνα με την πρόβλεψη εβδομάδας της ΕΜΥ, γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται την Τρίτη 12 Ιουλίου και μόνο το πρωί στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα υπάρχουν λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και βαθμιαία στα ανατολικά τμήματα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια και στα νησιά τους 28 με 30 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου, μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και βαθμιαία στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου στα βορειοανατολικά αναμένονται λίγες παροδικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 6 με 7 και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Τέλος, την Παρασκευή 15 Ιουλίου και το Σάββατο 16 Ιουλίου προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.


Πηγή