Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Καιρός: Καλοκαιρινή ζέστη το Σάββατο -Με αφρικανική σκόνη και μπόρες θα πάμε στις κάλπες την Κυριακή

Σε εκλογικό κλίμα μπαίνει η Ελλάδα το Σαββατοκύριακο και ο καιρός, όπως πολλοί συμπολίτες μας, δείχνει να ανήκει στους… αναποφάσιστους.

Το Σάββατο 20 Μαΐου ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και λίγα σύννεφα, έχοντας ως βασικό χαρακτηριστικό του τη σχεδόν καλοκαιρινή θερμοκρασία.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους βροχές και υπάρχει πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες. Ωστόσο, την Κυριακή 21 Μαΐου, ημέρα των εκλογών, το σκηνικό θα γίνει πιο άστατο, καθώς θα σημειωθούν διάσπαρτες μπόρες.

Οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν και τη νέα εβδομάδα, ενώ ήδη από την Κυριακή των εκλογών θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Καιρός την Κυριακή των εκλογών: Συννεφιά και αφρικανική σκόνη -Πού θα βρέξει, αναλυτική πρόγνωση

Πάντως, την Παρασκευή (19/5) ο καιρός ήταν μαγιάτικος, ενώ υπήρξε και άνοδος του υδραργύρου, όπως καταγράφηκε και από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η θερμοκρασία έφτασε τοπικά στους 27-28 βαθμούς Κελσίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι οκτώ σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.

EMY: Ο καιρός ανά περιοχή το Σάββατο 19/5/22

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Σάββατο 20 Μαΐου στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και κυρίως από το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Στη Μακεδονία και τη Θράκη αρχικά γενικά αίθριος καιρός, από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκης. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 Μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 25 με 26°C και στα νησιά τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και, κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκης, θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμοί Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, αρχικά στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο από το μεσημέρι.
  • Άνεμοι: Aνατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 Μποφόρ. Από το βράδυ σταδιακά θα εξασθενήσουν.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμοί Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες γρήγορα στα νότια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές θα πυκνώσουν και από το απόγευμα στα κεντρικά και νότια θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από το απόγευμα βαθμιαία θα πυκνώσουν.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά έως 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα στην Κρήτη και βαθμιαία στις Κυκλάδες θα πυκνώσουν και από το απόγευμα στην Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ και στα δυτικά από ανατολικές με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια το μεσημέρι και το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Λίγες και τοπικές βροχές το Σάββατο 20/5/23 -Σε ποιες περιοχές θα πέσουν

Σύμφωνα με το Meteo, το Σάββατο 20 Μαΐου αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες αρχικά στα δυτικά και βόρεια και από το μεσημέρι στην υπόλοιπη χώρα θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν στην Ήπειρο, στη δυτική Θεσσαλία, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και το βράδυ στις Κυκλάδες. Πιθανή είναι η εκδήλωση πρόσκαιρων καταιγίδων στο Ιόνιο και στα νότια τμήματα της χώρας. Αύξηση θα παρουσιάσουν από το απόγευμα οι συγκεντρώσεις σκόνης στο Ιόνιο και στην Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 7 έως 24°C, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 11 έως 26-27°C, στην Ήπειρο από 14 έως 27°C, στη Θεσσαλία από13 έως 28°C, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 26-28°C, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 27 Κελσίου και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 14 έως 26-27°C.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το απόγευμα θα αυξηθούν με πιθανότητα ασθενούς βροχή προς το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Αρναούτογλου: Με μπόρες η εκλογική διαδικασία την Κυριακή 21/5/23 -Σε ποιες περιοχές θα πέσουν

Σύμφωνα με όσα είπε ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, το Σάββατο 20 Μαΐου στις περισσότερες περιοχές θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και λίγα σύννεφα. Στα δυτικά-νοτιοδυτικά τα σύννεφα θα είναι λίγο περισσότερα και προς τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν, με αποτέλεσμα να δώσουν κάποιες λασποβροχές τοπικού χαρακτήρα. Παροδικές βροχές ενδέχεται να σημειωθούν και στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στη δυτική Κρήτη.

Σχεδόν καλοκαιρινή θα είναι η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του επόμενου 24ώρου, με τον υδράργυρο να φτάνει και τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

Η Αττική θα έχει ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Το απόγευμα θα κάνουν την εμφάνιση τους αραιές συννεφιές οι οποίες αργότερα θα πυκνώσουν και υπάρχει η πιθανότητα να δώσουν τοπικές λασποβροχές. Οι άνεμοι ανατολικοί στα 4 με 5 Μποφόρ και η θερμοκρασία στους 14 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Ανοιξιάτικη λιακάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσει και στην κεντρική Μακεδονία, με κάποιες συννεφιές οι οποίες στα ορεινά τμήματα θα είναι πιο πυκνές και ενδέχεται να δώσουν τοπικές μπόρες. Οι άνεμοι από διάφορες διευθύνσεις στα 2 με 4 Μποφόρ και η θερμοκρασία στους 14 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή 21 Μαΐου, ημέρα των εκλογών, θα σημειωθούν διάσπαρτες μπόρες τις απογευματινές ώρες στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, στην Αττική και στις Κυκλάδες. Από τη Θεσσαλία και δυτικότερα αλλά και προς την Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι ακόμα πιο άστατος με μπόρες και καταιγίδες κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας.

Μάλιστα, από τη Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα όποια βροχή εκδηλωθεί θα έχει τη μορφή λασποβροχής, λόγω της συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Τη Δευτέρα 22 Μαΐου θα παραμείνει άστατος ο καιρός στη Θεσσαλία και νοτιότερα, με μπόρες και καταιγίδες.

Την Τρίτη 23 του μήνα θα υπάρξει λιγότερη αστάθεια, με τοπικά φαινόμενα στα νότια τμήματα της χώρας. Όσο για την Τετάρτη (24/5), θα υπάρξει νέα αστάθεια, με πέρασμα από βροχές και μπόρες από το μεσημέρι και μετά.

Ο καιρός από την Κυριακή των εκλογών μέχρι και την Πέμπτη 25/5/23

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΜΥ, την Κυριακή 21 Μαΐου, ημέρα των εθνικών εκλογών, αρχικά στο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και βαθμιαία στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές θα υπάρχουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Τα φαινόμενα στα δυτικά από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές θα έχει κυρίως στις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου από το βράδυ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φθάσει τους 20 με 22 βαθμούς και κατά τόπους τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 22 Μαΐου θα επικρατεί άστατος καιρός με νεφώσεις παροδικά αυξημένες και κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση που το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τρίτη 23 Μαΐου στα ανατολικά και τα νότια αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τετάρτη 24 Μαΐου και την Πέμπτη 25 του μήνα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 Μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


Πηγή