Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Καιρός: Προσοχή σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία τις επόμενες ώρες -Προειδοποιήσεις για καταστροφικά φαινόμενα

Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας για το Σάββατο (9/7), σύμφωνα με τις προβλέψεις του καιρού, ενώ αναμένονται έντονα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές.

Το επόμενο 24ωρο αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εκτός από τα νότια-νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. Επίσης, ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σημαντικά και ο καιρός θα μετατραπεί σε… φθινοπωρινός σε αρκετές περιοχές.

Τα φαινόμενα ήταν ήδη έντονα από την Παρασκευή (8/7), καθώς κατά τόπους καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις έπληξαν το βόρειο μέρος της Ελλάδας, ενώ η κακοκαιρία επηρέασε και την Εύβοια, όπου λόγω πτώσης κεραυνών προκλήθηκαν πυρκαγιές.

Καλοκαιρινή… κακοκαιρία: Σαρώνει τη χώρα, έρχεται και στην Αττική -Πλημμύρες και φωτιές από κεραυνούς

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες το Σάββατο στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας -Πέφτει σημαντικά η θερμοκρασία

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντικά ύψη βροχόπτωσης σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας έως τις πρώτες βραδινές ώρες (20:00) της Παρασκευής (8/7), με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να καταγράφονται σε περιοχές του Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις πρώτες βραδινές ώρες της Παρασκευής (διάστημα 00:00 – 20:00). Το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης έχει καταγραφεί στον μετεωρολογικό σταθμό του Κιλκίς και ήταν ίσο με 72 mm.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή το Σάββατο 9/7/22

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για το Σάββατο (9/7) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στη βόρεια και την ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Αττική

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και κυρίως μέχρι και τις πρωινές ώρες καταιγίδες. Πιθανόν τα φαινόμενα κατά διαστήματα να είναι έντονα.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα στη Μακεδονία και κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους ισχυρά, θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλάζι.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου και στη Θράκη η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
  • Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στις Σποράδες και μέχρι το απόγευμα στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλάζι.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Νεφώσεις και κατά διαστήματα βροχές.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Στα νησιά του βορείου Αιγαίου αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

  • Καιρός: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα είναι ισχυρά κυρίως στην βόρεια και την κεντρική Εύβοια.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες στα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα

Το Meteo προβλέπει για το Σάββατο (9/7) βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκτός από τα νότια-νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. Στα υπόλοιπα τμήματα ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις και πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Κρήτη. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ηπειρωτικά. Άνεμοι έως 6-7 μποφόρ στα πελάγη. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες στα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς θα είναι τοπικά έντονα και επίμονα. Οι καταιγίδες στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Δυτική Στερεά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Στα υπόλοιπα τμήματα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Κρήτη. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν τοπικά στα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 11 έως 31, στην Ήπειρο από 10 έως 30 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 11 έως 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 27-28 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 19 έως 28-29, στην Κρήτη από 15 έως 30-32 και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 32-33. Βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο και έως 4-5 και τοπικά έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις εώς 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις εώς 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 25 βαθμούς.

Μαρουσάκης: Μετατοπίζεται η κακοκαιρία, θα πλήξει Αττική, Εύβοια και Βοιωτία -Πιθανά καταστροφικά φαινόμενα

Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, προειδοποίησε μέσω του δελτίου ειδήσεων του Open για τη μετατόπιση του κύματος κακοκαιρίας από τα βόρεια της χώρας στα πιο κεντρικά. Μάλιστα, ζήτησε την προσοχή των κατοίκων.

Το Σάββατο (9/7) τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να απασχολούν και την Εύβοια, τη Βοιωτία αλλά και την Αττική, όπου αναμένονται έντονες βροχές και καταιγίδες. Μάλιστα, ο μετεωρολόγος τουOpen δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε καταστροφικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Τέλος, υπογράμμισε πως το κύμα κακοκαιρίας θα αρχίσει να αποχωρεί από την Κυριακή και από τη νέα εβδομάδα προβλέπονται πιο συμβατές με την εποχή καιρικές συνθήκες.

Αρναούτογλου: Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πλημμυρικά φαινόμενα

Ο Σάκης Αρναούτογλου είχε προειδοποιήσει για δυνητικά πλημμυρογόνες βροχές/καταιγίδες. Όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για ένα 48ωρο (Παρασκευή και Σάββατο) με ιδιαίτερα άστατο καιρό σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο κίνδυνος για αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και από τους ανέμους που συνδέονται με τις καταιγίδες, μεγαλώνει περισσότερο στις περιοχές όπου οι χρωματισμοί γίνονται πιο πορφυροί (κυρίως από τις κιτρινοπορτοκαλί και πλησιάζουν προς το μωβ) όπου και δεν αποκλείεται να έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια, έγραψε στο Facebook.

Ο καιρός μέχρι και την Πέμπτη 14/7/22

Σύμφωνα με την πρόβλεψη επτά ημερών της ΕΜΥ, την Κυριακή 10 Ιουλίου στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι οι βροχές θα περιοριστούν στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στα βόρεια αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικούς όμβρους στα ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και στα νοτιοανατολικά βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τρίτη 12 Ιουλίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου στα βορειοανατολικά αναμένονται λίγες παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά, οπότε υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά κυρίως της Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 6 με 7 και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Τέλος, την Πέμπτη 14 Ιουλίου ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 και πιθανώς τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Πηγή