Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Καιρός: Ύφεση των φαινομένων μετά από ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο -Οι περιοχές που «σάρωσαν» ισχυροί άνεμοι

Ύφεση των φαινομένων που έφερε η κακοκαιρία Gaia παρατηρείται ήδη στην Ελλάδα, καθώς αυτή φαίνεται να κινείται ανατολικότερα.

Η κακοκαιρία Gaia ξεκίνησε να «χτυπά» από τα ξημερώματα πολλές περιοχές της χώρας. Προκλήθηκαν πολλά προβλήματα, η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 150 κλήσεις για να επιχειρήσει, ενώ αρκετοί ήταν οι δρόμοι που έκλεισα, γιατί μετατράπηκαν σε ποτάμια. Ωστόσο, από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (11/12) το σύστημα ξεκίνησε να εξασθενεί.

Κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας ήταν οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και οι τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ιδιαίτερα στην Ήπειρο.

Οι οκτώ σταθμοί που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 16:30 απόγευμα της Κυριακής (11/12) -Φωτογραφία: meteo.gr
Οι οκτώ σταθμοί που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 16:30 απόγευμα της Κυριακής (11/12) -Φωτογραφία: meteo.gr

Τοπικά θυελλώδεις νοτιάδες επικράτησαν κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Ωστόσο, οι πιο ισχυρές ριπές καταγράφηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε Βοιωτία και Εύβοια.

Οι οκτώ σταθμοί που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές ανέμου έως τις 16:30 το απόγευμα της Κυριακής (11/12) -Φωτογραφία: meteo.gr
Οι οκτώ σταθμοί που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές ανέμου έως τις 16:30 το απόγευμα της Κυριακής (11/12) -Φωτογραφία: meteo.gr

Έτσι, με την κακοκαιρία Gaia να υποχωρεί, ο ήλιος θα βγει και πάλι σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα (12/12). Ωστόσο, οι πρόσκαιρές βροχές δεν θα λείψουν όλες τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας, με την υγρασία να επιμένει, και τους νοτιάδες να διατηρούν τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα.

Κακοκαιρία Gaia: Μήνυμα 112 σε Κρήτη, Ρόδο και Σάμο λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Κακοκαιρία στα Ιωάννινα: Εκλεισαν δρόμοι, φούσκωσε το ποτάμι -Ζημιές σε πεζογέφυρα στα Τζουμέρκα [εικόνες]

Το επόμενο 24ωρο αναμένεται ήλιος με παροδικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, καθώς οι βροχές θα περιοριστούν το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Το βράδυ αναμένονται σποραδικές βροχές που κατά διαστήματα μπορεί να είναι και ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Ελλάδα και δυτική Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί με ένταση στα 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα βόρεια, φτάνοντας τους 5 με 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα κυμανθεί στους 9 με 17°C.

Στην Αττική θα έχει ηλιοφάνεια, με παροδικές νεφώσεις το βράδυ πιο αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι καλός, με λίγες μόνο νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και το θερμόμετρο θα δείξει 10 με 16 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή τη Δευτέρα 12/12/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, τις πρωινές ώρες κυρίως στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες και πρόσκαιρη βελτίωση τις μεσημβρινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα στα δυτικά και νότια, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ στα βορειοδυτικά σε βόρειους βορειοδυτικούς έως 5 Mποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 15 και στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 Μποφόρ, από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ, τη νύχτα βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά τις βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τις πρωινές ώρες έως 5 Μποφόρ, τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως από τις απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.
  • Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ, γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Το βράδυ από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές ώρες στα νότια, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 Μποφόρ, από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Δυτικοί 5 με 6 Μποφόρ, από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, τις πρωινές ώρες κυρίως στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες και πρόσκαιρη βελτίωση τις μεσημβρινές ώρες.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ, από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 4 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 Μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Οι περιοχές που θα έχουν βροχές και καταιγίδες τη Δευτέρα 12/12/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo για τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στα Δωδεκάνησα αναμένονται βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες που έως το πρωί θα σταματήσουν. Ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται στα δυτικά ηπειρωτικά οι οποίες από το πρωί θα ενταθούν και θα επεκταθούν και στο Ιόνιο ενώ προς το βράδυ θα επηρεάσουν και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τα βόρεια της Θεσσαλίας.

Στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται αραιές νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά έως το πρωί, αλλά και προς το τέλος του 24ώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 6 έως 14, στη Θεσσαλία από 7 έως 18, στην Ήπειρο από 6 έως 15, στη Στερεά από 8 έως 17, στη Πελοπόννησο από 7 έως 18, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 16, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και στις Κυκλάδες από 12 έως 17 και στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους/νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ, από το πρωί θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης ενώ από το μεσημέρι και από βόρεια προς νότια θα γίνουν σταδιακά βορειοδυτικοί ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του 24ώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται αραιές νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν και προς το βράδυ υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 Μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του 24ώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και το Σάββατο 17/12/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΜΥ, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που τη νύχτα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί και στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ στο Ιόνιο σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες προβλέπονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Πηγή