Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Και επισήμως νεκρός, 70 χρόνια μετά την εξαφάνιση του

Τα ίχνη του χάθηκαν πριν από σχεδόν 70 χρόνια, κάπου στις σοβιετικές φυλακές, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: ο Σουηδός διπλωμάτης Ραούλ Βάλενμπεργκ, ο άνθρωπος που έσωσε χιλιάδες Εβραίους της Ουγγαρίας, κηρύχθηκε σήμερα και επισήμως νεκρός από τις αρχές της χώρας του.

«Η επίσημη ημερομηνία του θανάτου του είναι η 31η Ιουλίου 1952» ανέφερε η εκπρόσωπος των φορολογικών αρχών της Σουηδίας, υπό την εποπτεία των οποίων τελεί το ληξιαρχείο. «Αυτή η ημερομηνία είναι καθαρά τυπική. Για νομικούς λόγους, έπρεπε να επιλέξουμε μια ημερομηνία τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την εξαφάνισή του και υπήρχαν ενδείξεις ότι ήταν στη ζωή μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 1947», εξήγησε.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το αίτημα να κηρυχθεί νεκρός ο Βάλενμπεργκ υποβλήθηκε την άνοιξη από τον εκπρόσωπο της οικογένειας του διπλωμάτη. Η εφορία έδωσε διορία, ως όφειλε, έξι μηνών προκειμένου να βρεθούν νέα στοιχεία για την τύχη του. Δημοσιεύτηκαν μάλιστα στις εφημερίδες σχετικές αναγγελίες, όμως δεν εμφανίστηκε κανείς για να δώσει πληροφορίες για τον Βάλενμπεργκ.

Ο διπλωμάτης είχε γεννηθεί στις 4 Αυγούστου 1912. Έφτασε στη Βουδαπέστη, που τότε ήταν υπό ναζιστική κατοχή, τον Ιούλιο του 1944 και έσωσε χιλιάδες Εβραίους από βέβαιο θάνατο, εφοδιάζοντάς τους με σουηδικά έγγραφα. Αγόρασε μάλιστα και πολλά κτίρια στην Ουγγαρία για να στεγάσει εκεί όσους περισσότερους Εβραίους μπορούσε, αφού θεωρούνταν σουηδικό έδαφος.

Ο Βάλενμπεργκ συνελήφθη στη Βουδαπέστη στις 17 Ιανουαρίου 1945 από Σοβιετικούς στρατιώτες και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Το 1957 οι σοβιετικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο διπλωμάτης είχε κρατηθεί στη Λουμπιάνκα, την έδρα της KGB στη Μόσχα και πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 17 Ιουλίου 1947. Οι ιστορικοί όμως αμφισβητούσαν αυτήν την εκδοχή καθώς πολλοί πίστευαν ότι είχε εκτελεστεί.

«Το αίτημα χορήγησης ενός πιστοποιητικού θανάτου είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε την τραυματική κατάσταση που ζήσαμε, να κλείσουμε ένα κεφάλαιο και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός» ανέφερε η οικογένειά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι συγγενείς του Ραούλ Βάλενμπεργκ, μεταξύ των οποίων και η 95χρονη ετεροθαλής αδελφή του, ζητούν μέχρι και σήμερα να μάθουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθη και πέθανε ο διπλωμάτης. Επιπλέον, το γεγονός ότι κηρύχθηκε επιτέλους νεκρός, θα επιτρέψει να ανοιχθεί η διαθήκη του.


Πηγή