Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Καλύτερα εικόνα της φωτιάς στην Εύβοια -Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνελήφθη 75χρονος

Η φωτιά συνεχίζει να καίει στο Αλιβέρι Εύβοιας, από χθες το απόγευμα της Πέμπτης (6/7), με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να προσπαθούν να την περιορίσουν.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, η φωτιά ξεκίνησε κοντά στην περιοχή Μηλάκι. Παρά τους αρχικούς φόβους για πιθανότητα επέκτασης στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής, μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ και ΑΓΕΤ Ηρακλής, τέτοια απειλή δεν υπήρξε, όπως δεν κινδύνευσαν και κατοικημένες περιοχές, καθώς ο άνεμος φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ειδικότερα στο χωριό Καλέντζι με το μέτωπο της φωτιάς να κινείται με κατεύθυνση το χωριό, ωστόσο απέχει αρκετά και δεν κινδυνεύει άμεσα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί σε επίκαιρα σημεία ώστε να αποτρέψουν τις φλόγες από το νο πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές.

Η φωτιά έχει οριοθετηθεί κατά κάποιον τρόπο στον ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλεία, σε μια αρκετά δύσβατη περιοχή και αυτό καθιστά δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής. Στην αρχή η φωτιά έκαιγε χόρτα, όμως στην συνέχεια επεκτάθηκε σε δασική περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν 82 πυροσβέστες, με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 24 οχήματα, ενώ αναμένεται από ώρα σε ώρα ενίσχυση με δυνάμεις από την κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να επιχειρήσουν στο σημείο ακόμη 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα. Ενδεχομένως ήδη να έχουν απογειωθεί 4 αεροσκάφη canadair και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, προκειμένου να μπουν και αυτά στην μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα δύο καλά νέα είναι ότι έχουν κοπάσει κάπως οι άνεμοι από χθες το απόγευμα και ειδικότερα τις βραδινές ώρες, και αυτό βοηθάει αρκετά τα εναέρια μέσα να κάνουν πολλές ρίψεις και να περιορίσουν κάπως τη φωτιά, ενώ η φωτιά που έκαιγε στον οικισμό Μηλάκι δεν απειλεί πλέον κατοικημένη περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μίλησε στην ΕΡΤ σχετικά με τη φωτιά στο Αλιβέρι: «Η φωτιά σημειώθηκε στις 8 η ώρα το βράδυ, νότια του οικισμού Μηλάκι, είχε ακουστεί αρχικά λανθασμένα ότι κινδύνευε κάποιο εργοστάσιο της ΔΕΗ, αλλά δεν υπήρχε κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ δεν κινδύνεψε κανένας οικισμός. Η πυρκαγιά ξεκίνησε πλησίον μιας τσιμεντοβιομηχανίας, όμως ούτε αυτή κινδύνευσε διότι η φωτιά πήγαινε σε αντίθετη φορά, οπότε τα δύο εργοστάσια δεν κινδυνεύουν».

Για τι δυνάμεις που επιχειρούν ο κ.Αρτοποιός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή πέραν από τους 82 πυροσβέστες, ενισχύονται οι δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο, με άλλους 107 άνδρες, με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος έχει δοθεί εντολή απογείωσης, σε ένα ελικόπτερο και 4 αεροσκάφη, που αυτή την ώρα βρίσκονται στον αέρα και εντός ολίγου θα κάνουν αεροπυρόσβεση. Αυτό που θέλαμε ήταν να κρατήσουμε τη φωτιά, μέχρι να έρθει και η εναέρια βοήθεια, ούτως ώστε να κάνουμε ανακοπή, της κεφαλής του ενεργού μετώπου το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Προφήτη Ηλεία. Το μέτωπο αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανατολικά του οικισμού Μηλάκι. Δεν έχει χρειαστεί να εκκενωθεί κάποιος οικισμός μέχρι στιγμής. Για τη φωτιά συνελήφθη ένας 75χρονος, ο οποίος “κάπνιζε” μελίσσια στην περιοχή.

«Θερμή παράκληση προς τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν οποιεσδήποτε θερμές εργασίες. Δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο, αντιθέτως καθαρίζουμε τα οικόπεδα, δεν εναποθέτουμε πότε τα ξερά χόρτα στο πεζοδρόμιο, αλλά σε συνεννόηση με τον οικείο δήμο να προγραμματίσουμε ώστε να τα παραλάβουν και να τα πάνε σε έναν ειδικό χώρο».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου Νίκο Μπαράκο «δίνεται μία μεγάλη μάχη να συγκρατηθούν οι φλόγες που πήραν μεγάλη έκταση. Περιμένουμε τα εναέρια μέσα για να τελειώσει ο εφιάλτης, αφού στην περιοχή δεν υπάρχουν προσβάσεις. Μέσα στη νύχτα δημιουργήθηκαν ορισμένες με βαριά μηχανήματα που συγκράτησαν το μέτωπό της φωτιάς και απέτρεψαν την καταστροφική του πορεία».

Δείτε τι είπε ο Αρτοποιός για τη φωτιά στην Εύβοια:


Πηγή