Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Καρέ καρέ η επιχείρηση-μαμούθ για τη διανομή των εμβολίων του κορονοϊού στις ΗΠΑ

Καρέ καρέ η επιχείρηση-μαμούθ για τη διανομή των εμβολίων του κορονοϊού στις ΗΠΑ

Φορτηγά και αεροπλάνα με τα πρώτα φορτία των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού έφυγαν από τα κέντρα της FedEx και της UPS στο Τενεσί και το Κεντάκι χθες Κυριακή, μεταφέροντας το πολύτιμο φορτίο τους σε σημεία διανομής σε όλες τις ΗΠΑ, καθώς αρχίζει πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών πρωτοφανούς κλίμακας και περιπλοκότητας.

Οι εμβολιασμοί είναι πιθανό να αρχίσουν από σήμερα, όπως μεταδίδει το Reuters, χαρίζοντας χαραμάδα ελπίδας στη χώρα όπου 2.400 ζωές χάνονται καθημερινά λόγω επιπλοκών της covid-19.

Τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα που είναι πιο κοντά στα 145 σημεία διανομής σε όλη τη χώρα.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί είναι πιθανό να γίνουν στο Κεντάκι, όπως έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης της πολιτείας Andy Beshear. «Βρισκόμαστε λιγότερο από 24 ώρες μακριά από την αρχή του τέλους του κορονοϊού» σημείωσε.

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech έλαβε έγκριση για επείγουσα χρήση την Παρασκευή από την αρμόδια αρχή. Η τεράστια επιχείρηση άρχισε το πρωί της Κυριακής με φορτηγά που μετέφεραν τα εμβόλια μέσα σε ξηρό πάγο.

Μετά τη μεταφορά των σκευασμάτων στα πρώτα σημεία διανομής, στο Λούισβιλ και το Μέμφις, νέες αποστολές είναι προγραμματισμένες για την Τρίτη και την Τετάρτη στα υπόλοιπα κέντρα.

«Σήμερα δεν μεταφέρουμε φορτίο, μεταφέρουμε ελπίδα» δήλωσε ο Andrew Boyle, συμπρόεδρος της Boyle Transportation, στην οποία ανατέθηκε από τη UPS να συνδράμει στη μεταφορά των εμβολίων.

Οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και οι ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται περίπου τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη.

Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ, μπορεί να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος Μαρτίου. Ακόμα ωστόσο η χώρα θα έχει δρόμο μπροστά της για να πετύχει τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, οπότε οι συστάσεις για χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων παραμένει σε ισχύ και θα παραμείνει για μήνες.

Οι δύσκολες συνθήκες μεταφοράς

Το εγχείρημα της μεταφοράς των εμβολίων αποτελεί και πρόκληση σε επίπεδο logistics, αφού το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech διατηρείται και μεταφέρεται στους -70 βαθμούς Κελσίου, κάτι που απαιτεί τεράστιες ποσότητες υγρού πάγου ή εξειδικευμένους καταψύκτες.

Την ώρα που τα πρώτα κουτιά φορτώνονταν σε φορτηγά, οι εργαζόμενοι χειροκροτούσαν και σφύριζαν στο εργοστάσιο της Pfizer, καθώς είχε φτάσει η πολυπόθητη στιγμή της έναρξης των εμβολιασμών, με φόντο τους σχεδόν 300.000 θανάτους από covid-19 και τις νοσηλειές-ρεκόρ. Ορισμένοι εκφράζουν φόβους ακόμα και για μισό εκατομμύριο νεκρούς πριν το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο ευρέως, την άνοιξη και το καλοκαίρι.




Πηγή