Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Κατά της συμμετοχής του Κόμματος των Ελευθέρων στην κυβέρνηση οι Αυστριακοί

Εναντίον μιας συμμετοχής του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στην επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας τάσσονται στην πλειοψηφία τους οι Αυστριακοί ψηφοφόροι, σε ποσοστό 53%.

Αυτό διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ» και της οποίας τα ευρήματα δημοσιεύονται στο σημερινό της φύλλο.

Υπέρ μιας κυβερνητικής συμμετοχής του Κόμματος των Ελευθέρων –το οποίο εδώ και ένα χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από 30%– τάσσεται μόνον το 32% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, ενώ σε ποσοστό 64% οι ψηφοφόροι φέρεται να εκτιμούν ότι μία συμμετοχή αυτού του κόμματος στην κυβέρνηση θα διασπούσε την αυστριακή κοινωνία.

Μόλις ένα ποσοστό 21% των ψηφοφόρων εκτιμούν πως το Κόμμα των Ελευθέρων διαθέτει αρκετές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να αναλάβουν επικεφαλής κάποιου υπουργείου, και το ποσοστό αυτό αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ψηφοφόρους των Ελευθέρων.

Μόνον για το 37% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης, το Κόμμα των Ελευθέρων είναι ένα «κανονικό» κόμμα όπως τα άλλα, η πλειονότητα, σε ποσοστό 52%, πιστεύει το αντίθετο.

Ένα ποσοστό 22% φέρεται να έχουν εκλέξει περισσότερες φορές στο παρελθόν το Κόμμα των Ελευθέρων, άλλο ένα 18% έχουν δώσει την ψήφο τους σε αυτό το κόμμα τουλάχιστον μία φορά, αιτιολογώντας αυτή τη στάση τους με τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Την ίδια στιγμή, μόνον 31% θεωρούν πως οι Ελεύθεροι διαθέτουν ένα σαφές σχέδιο ως προς τη μελλοντική διακυβέρνηση της Αυστρίας και μόλις 21% είναι της γνώμης πως μία συμμετοχή τους στην επόμενη κυβέρνηση θα βελτίωνε την κατάσταση στη χώρα, άποψη που, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, συγκεντρώνει «μόνον» ένα 60%.

Επιφυλάξεις έχουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του Κόμματος των Ελευθέρων και ως προς την καταλληλότητα των προσώπων στην ηγεσία του κόμματος, καθώς το ποσοστό εκείνων που απαντούν καταφατικά βρίσκεται στο 49%, ενώ στο μέσο όρο όλων των ψηφοφόρων το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνον 28%.

Ο υπαρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων και υποψήφιος του στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, Νόρμπερτ Χόφερ, διεκδικεί στον επαναληπτικό γύρο τους στις 4 Δεκεμβρίου το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, διαθέτοντας στις δημοσκοπήσεις προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, του υποστηριζόμενου από τους Πράσινους, πρώην αρχηγού τους, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος υπήρξε νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε συγκεντρώσει ποσοστό 50,3% έναντι 49,7% του Νόρμπερτ Χόφερ, που, εξαιτίας της ήττας του προσέφυγε με τους Ελευθέρους στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο με μία επικρινόμενη ως «νομικίστικη» απόφασή του και χωρίς να διαπιστώνει την παραμικρή περίπτωση νοθείας, αποφάσισε την ακύρωση ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας και την επανάληψη των εκλογών.

Το γεγονός επικρίνεται ως παγκόσμια καινοτομία που ανοίγει διάπλατα τις πύλες για επανειλημμένες ακυρώσεις εκλογών στο μέλλον σε περιπτώσεις μη αρεστού αποτελέσματος σε κάποιους, κάτι που εξάλλου έχει ήδη διαμηνύσει το Κόμμα των Ελευθέρων, υπονοώντας προφανώς πως θα προσβάλει εκ νέου το αποτέλεσμα των εκλογών αν νικητής τους δεν είναι ο υποψήφιος του, Νόρμπερτ Χόφερ.


Πηγή