Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

«Καταιγίδα» αντιδράσεων από το αμερικανικό χτύπημα στη Συρία

Η Ρωσία ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ του συριακού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η Γερμανική αντίδραση

Τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος είναι «κατανοητά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απεύθυνοντας έκκληση για μία «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική λύση».

«Ηταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνησε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στην βάρβαρη χρήση χημικών όπλων. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος (του Μπασάρ αλ Ασαντ), που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Η αντιπολίτευση στην Συρία δέχθηκε με ικανοποίηση τα αμερικανικά πλήγματα

Η Ανώτερη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) της συριακής αντιπολίτευσης δεν αναμένει περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας και εκτιμά ότι τα σημερινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού θα αναγκάσουν τη Δαμασκό να γίνει «πιο σοβαρή» στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την Αστάνα.

Ο Γιαχία Αρίντι, σύμβουλος και εκπρόσωπος της Επιτροπής, επεσήμανε στο πρακτορείο Sputnik: «Πιστεύω ότι θα σταματήσει εδώ η στρατιωτική δράση».

«Εκτιμώ ότι θα δώσει ώθηση (στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την Αστάνα) με περισσότερη σοβαρότητα, διότι το καθεστώς θα το σκέφτεται δύο φορές. Διότι αυτή (τα αμερικανικά πλήγματα) είναι η απάντηση στις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της HNC ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι τα πλήγματα «αν συνεχιστούν, θα σημάνουν μια σωστή αρχή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η HNC, που έχει την έδρα της στη Σαουδική Αραβία, είναι το βασικό σώμα των Σύρων αντιπολιτευόμενων στο οποίο συμμετέχουν πολιτικές και ένοπλες ομάδες και έχει συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Εξάλλου ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Ραμαντάν σημείωσε ότι ελπίζει «να συνεχιστούν τα πλήγματα ώστε να αποτρέψουν το καθεστώς από το να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη του για να εξαπολύσει νέες αεροπορικές επιδρομές ή να χρησιμοποιήσει ξανά όπλα απαγορευμένα από τη διεθνή κοινότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αεροπορική βάση που ήταν στόχος των αμερικανικών πληγμάτων χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθούν Σύροι».

Η αμερικανική επιδρομή «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς και τους υποστηρικτές του», εκτίμησε ο Ραμαντάν.

Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής του Ελεύθερου Στρατού της Ιντλίμπ, μιας ένοπλης οργάνωσης που συμμετέχει στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δήλωσε στο Reuters ότι τα αμερικανικά πλήγματα έγινα «σε μια πολύ σημαντική φάση» και έδειξαν στους Σύρους ότι «εξακολουθεί να υπάρχει ανθρωπιά στον κόσμο».

Θετικά βλέπει το χτύπημα η Άγκυρα

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.


Πηγή