Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Δανία: Και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Δανίας κατηγορείται για διαρροές κρατικών μυστικών | ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Δανίας Κλάους Γιορτ Φρεντέρικσεν κατηγορείται για διαρροές κρατικών μυστικών.

Όπως δήλωσε σήμερα, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση ενός Άρθρου του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει προδοσία για διαρροή κρατικών μυστικών.

Οι κατηγορίες εναντίον του Φρεντέρικσεν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας από το 2016 έως το 2019, βασίστηκαν στο σπάνια χρησιμοποιούμενο Άρθρο 109 του Κώδικα, το οποίο επισύρει μέγιστη ποινή κάθειρξης 12 ετών, αν και έχει καταστεί σαφές για το ποιες είναι ακριβώς οι κατηγορίες.

Το Άρθρο 109 καλύπτει κάθε «πρόσωπο που αποκαλύπτει ή μεταδίδει οποιαδήποτε πληροφορία για μυστικές διαπραγματεύσεις, συζητήσεις ή αποφάσεις του κράτους ή των δικαιωμάτων του σε σχέση με ξένα κράτη».

Δανία: Κατηγορεί Ρωσία, Κίνα και Ιράν για απειλές κατασκοπείας εις βάρος της

Πολωνία: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει κυβερνητική κατασκοπεία σε πολιτικούς αντιπάλους

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Άμυνας

Σε
ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Φρεντέρικσεν δεν
διευκρινίστηκε ποιες είναι κατηγορίες εναντίον του ή αν οι κατηγορίες
αφορούσαν την περίοδο που ήταν υπουργός.

«Έχω μιλήσει ως μέλος του κοινοβουλίου για ένα πολιτικό θέμα και δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω επί του παρόντος. Αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μπορούσα να έχω κάνει κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τη Δανία ή τα συμφέροντα της Δανίας», είπε ο Φρεντέρικσεν σε ανακοίνωσή του.

Δεν ήταν σαφές σε ποια σχόλια αναφέρθηκε ο Φρεντέρικσεν στην ανακοίνωσή του. Η εισαγγελία και το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Φρέντερικσεν.

Συνελήφθη ο επικεφαλής της μονάδας ξένων πληροφοριών της Δανίας

Τα νέα έρχονται μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της μονάδας ξένων πληροφοριών της Δανίας τον περασμένο μήνα, κατηγορούμενος σύμφωνα με το ίδιο Άρθρο του Ποινικού Κώδικα για την ύποπτη εμπλοκή του σε υπόθεση διαρροής πληροφοριών «άκρως απόρρητων».

Ο Λαρς Φίντσεν αρνείται οποιοδήποτε αδίκημα, περιγράφοντας την κατηγορία ως «εντελώς παράλογη».


Πηγή