Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Καταστροφές από την κακοκαιρία στο νομό Ηλείας

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες και αγροτικούς δρόμους αλλά και απόγνωση για ακόμα μια φορά άφησε πίσω της η κακοκαιρία του Σαββάτου που έπληξε περιοχές της Ηλείας, οι οποίες βρέθηκαν στο «μάτι» των έντονων καιρικών φαινομένων που συνοδεύονταν από έντονη βροχόπτωση και δυνατούς ανέμους.

Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία

Η δυνατή βροχή, προκάλεσε σοβαρές καθιζήσεις και πλημμύρες σε αγροτικούς δρόμους, εκτάσεις και καλλιέργειες, με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να βρίσκονται σε απόγνωση.

Αν και μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε σπίτια, ωστόσο τα νερά, που δεν απορροφήθηκαν έγκαιρα από τις αποστραγγιστικές τάφρους είχαν ως αποτέλεσμα να «βγουν» στην επιφάνεια και να εισχωρήσουν μέσα σε χωράφια.

Μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι περιοχές της Συντριάδας, κοντά στο Νοσοκομείο του Πύργου, των Λαστεΐκων, του Πρασίνου αλλά και τα χωριά Σόπι, Χειμαδιό και Αμπελώνας του δήμου Πύργου, όπου εκεί, τα όμβρια ύδατα χωρίς διέξοδο, πλημμύρισαν χωράφια και καλλιέργειες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ ευτύχημα ήταν πως από την έντονη κακοκαιρία «γλίτωσαν» οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, οι αντλίες του οποίου καθ’ όλη την διάρκεια της κακοκαιρίας, δούλευαν ασταμάτητα για να διώχνουν τα νερά από το σημείο.

Όπως ανέφεραν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Συντριάδας και των Λαστεΐκων, αυτή τη φορά, η βροχή ήταν αρκετά έντονη καθότι έβρεχε από τα ξημερώματα χθες, ενώ με το πρώτο δυνατό μπουρίνι που έπληξε την περιοχή γύρω στις 11 χθες το πρωί, τα κανάλια «φούσκωσαν» με αποτέλεσμα να «πνίξουν» τις καλλιέργειες. Για τα χειρότερα φοβούνταν χθες οι κάτοικοι των περιοχών αυτών καθώς η κακοκαιρία συνεχίσθηκε και τις απογευματινές ώρες.

Πάντως συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας χθες το πρωί και μέχρι αργά το μεσημέρι βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές, όπου καθάριζαν τα κανάλια από τις λάσπες και τα φερτά υλικά ωστόσο τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση είναι τεράστια και από σήμερα κιόλας, όπως ανέφεραν πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, θα πρέπει να γίνουν άμεσες επεμβάσεις για την αποκατάσταση των πολύ σοβαρών ζημιών ειδικά της αγροτικής οδοποιίας.

Στο μεταξύ ακόμα ένα δυνατό μπουρίνι «τάραξε» αργά χθες το απόγευμα την περιοχή του Πύργου, αφήνοντας στο πέρασμά του, επίσης ζημιές.

Αμαλιάδα: «Πνιγόμαστε κάθε φορά που βρέχει…»

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι κάτοικοι τμήματος της οδού Παπαφλέσσα στην Αμαλιάδα, καθώς κάθε φορά που βρέχει γίνονται αποδέκτες όλου του όγκου των νερών από την οδό Κυνουρίας και για να μετακινηθούν χρειάζονται βάρκες!  Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, ‘κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια’ με τη διαφορά όμως ότι το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι έντονες βροχοπτώσεις και η συσσώρευση μεγάλου όγκου νερού στους δρόμους, έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή της οδού Παπαφλέσσα σε λίμνη.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση

Και παλαιότερα είχαν πρόβλημα οι κάτοικοι, ωστόσο δεν ήταν τόσο έντονο όσο τώρα και πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί λύση και να δοθεί άμεσα, γιατί ο χειμώνας όπως λένε είναι μπροστά και τα η κατάσταση θα χειροτερέψει όσο περνά ο καιρός.

Οι περίοικοι υποστηρίζουν ότι αιτία του κακού είναι η μη ολοκλήρωση κατασκευής του δρόμου επί της οδού Κυνουρίας. Πρόκειται για ένα τμήμα σαράντα μέτρων περίπου, όπου δεν δημιουργηθεί ούτε τα κράσπεδα για να διοχετεύεται όπως πρέπει η ροή του νερού, με αποτέλεσμα τώρα όλα τα νερά που συγκεντρώνονται στην οδό Ευαγγελιστρίας και στην είσοδο του 1ου δημοτικού σχολείου της Αμαλιάδας να καταλήγουν στην οδό Παπαφλέσσα.

pa01

Το μεγαλύτερο ‘θύμα’ κάθε φορά που βρέχει είναι το σπίτι της κας Κατερίνας Ανδριοπούλου, αφού τα περισσότερα νερά καταλήγουν στην αυλή της και δεν μπορεί να βγει από την κατοικία της.

Σημειωτέον, ότι από τον μεγάλο όγκο νερού που συσσωρεύεται στην περιοχή, έχουν προκληθεί πολλές φθορές στο οδόστρωμα της οδού Παπαφλέσσα και είναι ορατός ο κίνδυνος να υποχωρήσει ακόμη και το οδόστρωμα!

Οι κάτοικοι ζητούν από το δήμο να δει το πρόβλημα και να δώσει λύση, γιατί όπως λένε αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και κινδυνεύουν πλέον τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους κάθε φορά που βρέχει και φυσικά και αυτοί οι ίδιοι.

Περισσότερα νέα για την Ηλεία στο patrisnews.com


Πηγή