Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Κατρούγκαλος: Αυτή τη φορά ψηφίζουμε για τη ζωή μας, για να μείνει η ελπίδα ζωντανή

Κατρούγκαλος: Αυτή τη φορά ψηφίζουμε για τη ζωή μας, για να μείνει η ελπίδα ζωντανή

«Η Τουρκία συντηρεί και ενίοτε κλιμακώνει την ένταση, ωστόσο δεν επιδιώκει ούτε εκείνη ένα θερμό επεισόδιο», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Προσθέτει πως «οι διπλωματικές συμμαχίες και η αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων μας δεν αφήνουν περιθώρια για τυχοδιωκτισμούς», υπογραμμίζοντας πως παράλληλα «παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση» και «για να αποκλείσουμε ακόμη και το ενδεχόμενο ενός “ατυχήματος”, επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, με συνέχιση της συζήτησης για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Αναφερόμενος στο Μακεδονικό, λέει πως «αποτελεί το κατεξοχήν θέμα στο οποίο αναδεικνύεται τόσο η υποκρισία, όσο και η αντιφατικότητα της Νέας Δημοκρατίας» προσθέτοντας ότι η δημοσιοποίηση των επιστολών Καραμανλή αποδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας της.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ακόμη ότι η μερική ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης εάν κερδίσει η ΝΔ, δημιουργεί κινδύνους και για τις τωρινές συντάξεις, ενώ «κίνδυνο θα διατρέξουν άλλωστε και οι κύριες συντάξεις, αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει μείωση των εισφορών από 20% σε 15%». Και προσθέτει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της που είναι και αντιφατικές.

Τέλος, λέει ότι είναι εφικτή η ανατροπή στην κάλπη της Κυριακής γιατί το διακύβευμα είναι διαφορετικό. «Αυτή τη φορά ψηφίζουμε για τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Θα κρίνει αν θα μείνει ζωντανή η ελπίδα για μια νέα μεταπολίτευση ή θα γυρίσουμε πίσω στις πρακτικές που κατέστρεψαν τη χώρα», σημειώνει, επισημαίνοντας: «Για να πείσουμε τους πολίτες που περίμεναν περισσότερα από εμάς να πάνε στις κάλπες και να μας δώσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους, πρέπει να αναδείξουμε τα μεγάλα διλήμματα: Θα επιλέξουν ανάμεσα στη συνέχεια ενός δρόμου ανάπτυξης για όλους ή μόνο για τους λίγους; Τη συνέχιση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και την εμβάθυνση των δικαιωμάτων, ή την παλινόρθωση μιας Δεξιάς με πρωτόγνωρα νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά χαρακτηριστικά;»

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών, υποψηφίου στον Βόρειο Τομέα Β’ Αθηνών, Γιώργου Κατρούγκαλου στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 Κύριε Κατρούγκαλε, πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία;

«Η Τουρκία συντηρεί και ενίοτε κλιμακώνει την ένταση στις διμερείς μας σχέσεις, δεν επιδιώκει όμως ούτε αυτή ένα θερμό επεισόδιο. Δεν είναι όμως αυτός ο κύριος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Ο κύριος λόγος είναι ότι σήμερα η φωνή της πατρίδας μας είναι πιο δυνατή και σεβαστή από ποτέ άλλοτε. Αντιθέτως, αποκλειστικά και μόνο λόγω της επιλογής της να θέσει τον εαυτό της εκτός της διεθνούς νομιμότητας, η Τουρκία βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση. Η συνέχιση των προκλήσεων δεν φανερώνει δύναμη, αλλά αδυναμία. Χάνει και δεν κερδίζει από αυτές.

Άλλωστε, οι διπλωματικές συμμαχίες και η αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων μας δεν αφήνουν περιθώρια για τυχοδιωκτισμούς. Βεβαίως, παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση. Και, παράλληλα, για να αποκλείσουμε ακόμη και το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος», επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, με συνέχιση της συζήτησης για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιτίθεται στην κυβέρνηση για την Συμφωνία των Πρεσπών. Τί απαντάτε;

« Το Μακεδονικό αποτελεί το κατεξοχήν θέμα στο οποίο αναδεικνύεται τόσο η υποκρισία, όσο και η αντιφατικότητα της Νέας Δημοκρατίας. Αρχικά επέλεξε να διχάσει τους Έλληνες, αφιστάμενη της εθνικής γραμμής για επίλυση του ονοματολογικού με σύνθετη ονομασία. Ακόμη και σήμερα, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν φαίνεται να έχει διαμορφώσει ενιαία γραμμή. Για παράδειγμα την περασμένη Τρίτη ένα από τα σοβαρότερα στελέχη της, ο Νίκος Δένδιας, σε αντίθεση με όσα είχαν δηλώσει πρόσφατα άλλα στελέχη, όπως οι κύριοι Χατζηδάκης, Κουμουτσάκος, Γεραπετρίτης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η ΝΔ θα επιδιώξει βελτιώσεις Συμφωνίας και ειδικά σε διατάξεις που από την ίδια τη συμφωνία απαγορεύεται η τροποποίηση τους. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των επιστολών Καραμανλή αναδεικνύει ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος υποκρισίας, δεδομένου ότι από αυτές προκύπτει ότι η ΝΔ είχε αποδεχθεί ως «βάση λύσης» διπλή ονομασία και μάλιστα διπλή ονομασία με εκπτώσεις. Ακόμα και σε διεθνές επίπεδο μόνο στον ΟΗΕ θα λεγόταν η γειτονική μας χώρα «Μακεδονία – Σκόπια», ενώ στις διμερείς της σχέσεις με τ’ άλλα κράτη θα έμενε το όνομα «Μακεδονία». Και, φυσικά, χωρίς αλλαγή Συντάγματος, όπως πετύχαμε εμείς. Όχι μόνον έθεσαν τον πήχη τόσο χαμηλά αλλά ακόμη και έτσι δεν κατάφεραν να τον περάσουν. Το χειρότερο: με τις υποχωρήσεις αυτές δυσκόλεψαν την δική μας διαπραγμάτευση, γιατί, προφανώς, η άλλη πλευρά θεωρούσε δεδομένη και δεσμευτική για τη χώρα μας τη θέση για διπλή ονομασία».

Η αντιπολίτευση έχει ψηλά στην ατζέντα της την κατάργηση του ασφαλιστικού που έχει και το όνομά σας.

«Ορισμένες από τις κατακτήσεις τής μεταρρύθμισης, όπως είναι το ενιαίο Ταμείο και οι ενιαίοι, κοινοί κανόνες για όλους, δεν τίθενται ούτε καν από τη Νέα Δημοκρατία σε αμφισβήτηση, γιατί είναι σαφές ότι βελτιώνουν ξεκάθαρα τον προηγούμενο άδικο κατακερματισμό. Αντιθέτως, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι εξαγγελίες για «ασφαλιστικό Πινοσέτ», μέσω της μερικής ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Αυτό δεν σημαίνει μόνον ότι πολλοί εργαζόμενοι στο μέλλον θα μείνουν χωρίς συντάξεις, αλλά και ότι το επίπεδο των σημερινών κινδυνεύει να περικοπεί, εφόσον θα μειωθεί η χρηματοδότηση τους. Αντίστοιχο κίνδυνο θα διατρέξουν άλλωστε και οι κύριες συντάξεις, αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει μείωση των εισφορών από 20% σε 15%. Πώς θα μειώσει τα έσοδα του ΕΦΚΑ κατά 25% χωρίς να μειώσει ανάλογα το ύψος των συντάξεων;».

Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος της ΝΔ εγγυάται ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, θα διατηρηθούν τα επιδόματα, θα μειωθεί η φορολογία, θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα. Ποιο είναι λοιπόν το διακύβευμα των εκλογών;

«Για τους λόγους που μόλις προανέφερα, είναι αδύνατο να τηρηθούν οι υποσχέσεις αυτές και ταυτόχρονα οι άλλες, για μεγάλη μείωση των κρατικών δαπανών. Και πώς θα εξασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα, με επταήμερη εργασία και παύση εργασιών στην Επιθεώρηση Εργασίας; Με αυτές τις αντιφατικές δηλώσεις το μόνον που αποκαλύπτεται είναι ξανά η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας. Για να μην φανερωθούν, άλλωστε, οι πραγματικές της προγραμματικές θέσεις έχει περιοριστεί ο κύριος Μητσοτάκης σε αυτή την ιδιόμορφη προεκλογική αφωνία. Για αυτό κρύβεται και αποφεύγει την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό».

Οι 9,5 μονάδες των ευρωεκλογών είναι μεγάλη διαφορά. Ποιος είναι πλέον ο στόχος σας;

«Ο στόχος ενός κόμματος εξουσίας είναι πάντα η νίκη στις εκλογές. Η ανατροπή μιας μεγάλης διαφοράς σε σύντομο διάστημα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι απολύτως εφικτή. Στις ευρωεκλογές υπήρξε σχεδόν απόλυτη συσπείρωση της ΝΔ, πολύ χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, σημαντική αποχή και μεγάλη διασπορά ψήφων σε σχήματα διαμαρτυρίας. Για να πείσουμε αυτούς τους πολίτες που περίμεναν περισσότερα από εμάς να πάνε στις κάλπες και να μας δώσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους, πρέπει να αναδείξουμε τα μεγάλα διλήμματα: Θα επιλέξουν ανάμεσα στη συνέχεια ενός δρόμου ανάπτυξης για όλους ή μόνο για τους λίγους; Τη συνέχιση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και την εμβάθυνση των δικαιωμάτων, ή την παλινόρθωση μιας Δεξιάς με πρωτόγνωρα νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά χαρακτηριστικά;».

Γιατί να ψηφίσει διαφορετικά ο κόσμος σε σχέση με τις ευρωεκλογές;

«Γιατί το διακύβευμα των εκλογών είναι πολύ κρίσιμο και ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο των ευρωεκλογών. Αυτή τη φορά ψηφίζουμε για τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Θα κρίνει αν θα μείνει ζωντανή η ελπίδα για μια νέα μεταπολίτευση ή θα γυρίσουμε πίσω στις πρακτικές που κατέστρεψαν τη χώρα».

Εκτιμάτε ότι η δυναμική της “Προοδευτικής συμμαχίας” επιβεβαιώθηκε; Θα υπάρχει και μετά τις εκλογές; Και με ποια μορφή;

« Σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνον στην Ελλάδα, αναδεικνύονται δύο βασικά πολιτικά στρατόπεδα, που εκφράζουν δύο ριζικά διαφορετικές κοσμοθεωρίες και πολιτικές πρακτικές: Από τη μία αυτός ο ιδιόμορφος γάμος νεοφιλελευθερισμού και Ακροδεξιάς, στον οποίο διολισθαίνουν τα περισσότερα δεξιά κόμματα. Από την άλλη, το μέτωπο των δυνάμεων που υπερασπίζονται το κοινωνικό κράτος, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα. Την ανάγκη για μια τέτοια προοδευτική συμμαχία, που, με τα λόγια του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου για την προεδρία της Επιτροπής, «ξεκινά από τον Τσίπρα και φτάνει ως το Μακρόν», την προωθήσαμε στην Ευρώπη και την επιδιώκουμε και στην Ελλάδα. Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή. Εξαρτάται από το ΚΙΝΑΛ, το άλλο κόμμα που κινείται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, αν θα ανταποκριθεί, όπως έκαναν οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες σε αυτό το κάλεσμα, ή αν θα επιμείνει ότι στρατηγικός του στόχος είναι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Για ένα είμαι βέβαιος: οι απλοί του ψηφοφόροι δεν θέλουν να ξανάρθει η Δεξιά στην εξουσία».

Βλέπετε επιστροφή στον δικομματισμό;

«Πολλές από τις συγκρούσεις του παλαιού δικομματισμού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν τεχνητές, στο βαθμό που από ένα σημείο και πέρα και τα δύο κόμματα είχαν αποδεχθεί τις ουσιώδεις πλευρές της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και στρατηγικής. Τη θέση του παλαιού δικομματισμού έχει πάρει ο νέος διπολισμός, που αντανακλά τις θεμελιώδεις κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις που περιέγραψα στην προηγούμενη ερώτηση. Τον δημοκρατικό πόλο αυτού του νέου δίπολου κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουμε όμως την ευρύτερη δυνατή συστράτευση όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων».

Εκτιμάτε ότι η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική;

«Αυτά θα τα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Το κεντρικό δίλημμα όμως των εκλογών είναι ποιος θα κυβερνήσει: θα μείνει η ελπίδα ζωντανή, η θα επιστρέψουν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα;».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή