Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κατρούγκαλος: Ελληνικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Λιβάνου

Η στρατηγική οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Λιβάνου βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στη Βηρυτό.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή στη Βηρυτό, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό στο Λίβανο Σαάντ Χαρίρι και τους υπουργούς Οικονομίας, Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας. Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου συζητήθηκε η στρατηγική οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, με έμφαση τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ανάπτυξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του Λιβάνου και οι προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Κατρούγκαλος μετέφερε στον Χαρίρι πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ώστε να συμμετάσχει στην προσεχή σύνοδο EU-Arab Summit «Shared Horizons», που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα.

Στις συναντήσεις του κ. Κατρούγκαλου με τους υπουργούς Τουρισμού, Πολιτισμού και Οικονομίας και Εμπορίου του Λιβάνου συζητήθηκαν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, το διμερές εμπόριο, η μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με τρίτες χώρες και ιδιαίτερα με την Κύπρο. Σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι ο Λίβανος θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, που θα πραγματοποιηθεί στις 06-08 Δεκεμβρίου 2018 στην Αθήνα.

Οι διμερείς σχέσεις θα συζητηθούν περαιτέρω και στη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή που συμφωνήθηκε να γίνει στην Αθήνα το Φεβρουάριο 2019, όπως γίνεται γνωστό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε επίσης σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώθηκε από το ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ και το ΣΕΒΕ, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βηρυτού, επικεφαλής μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής.

Για την επίσκεψη υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά του Λιβάνου. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (ΝΝΑ) μετέδιδε με ξεχωριστά τηλεγραφήματα τις συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

localStorage.clear();


Πηγή