Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κεραμέως: «Ο κ. Τσίπρας είναι με την κατάληψη, εμείς είμαστε με τη βιβλιοθήκη»

«Νομίζω ότι το σποτ αυτό που έβγαλε ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί με τον πλέον εύγλωττο τρόπο γιατί οι πολίτες είναι σημαντικό να επιλέξουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το νέο βίντεο της καμπάνιας «Χάου Του» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τι θέλει ο κύριος Τσίπρας; Εστίες ανομίας πάλι στα πανεπιστήμια; Να θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση έβαλε τέλος σε καταλήψεις οι οποίες διαρκούσαν για 34 χρόνια, όπως στη Θεσσαλονίκη και στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, επειδή ακριβώς δεν είχαν τολμήσει. Είχαν αυτή τη διάταξη, η οποία προέβλεπε ότι δεν μπορούν οι αρχές να επεμβαίνουν παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις», δήλωσε η κ. Κεραμέως στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Ο κ. Τσίπρας είναι με την κατάληψη»

Και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να αναβαθμίσει συνολικά το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Η πρώτη ήταν η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια δηλαδή πραγματικά να υπάρχει ελευθερία στην έκφραση, στη διδασκαλία, στην έρευνα και ούτω καθεξής. Και ναι, με την διάταξη αυτή μπορούν οι αρχές και επεμβαίνουν σε κάθε δημόσιο χώρο όταν γίνονται αξιόποινες πράξεις».

«Ο κ. Τσίπρας είναι με την κατάληψη. Εμείς είμαστε με την βιβλιοθήκη», είπε η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη στον πανεπιστημιακό χώρο που τελούσε επί 34 χρόνια υπό κατάληψη στην Θεσσαλονίκη και όπου χτίζεται πλέον βιβλιοθήκη.

Σχετικά με την δέσμευση του κ. Τσίπρα για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής εάν γίνει κυβέρνηση, η κ. Κεραμέως σημείωσε «μας θυμίζει λοιπόν ο κ. Τσίπρας ότι επί των ημερών του έμπαινε κανείς το Πανεπιστήμιο με βαθμό 0,6 στα 20, πραγματικό παράδειγμα πριν το 2020, με το σύστημα Τσίπρα, με το σύστημα που ήταν σε εφαρμογή τότε, προτού το αλλάξουμε εμείς και βάλουμε την ελάχιστη βάση». Εξηγώντας γιατί αυτό αποτελεί αυτό πρόβλημα, η υπουργός σημείωσε πως «κάποιος που εισάγεται στο πανεπιστήμιο με βαθμό 1 στα 20, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα αποφοιτήσει».

«Θέλουμε να δίνουμε φρούδες ελπίδες στα παιδιά;»

«Άρα τι θέλουμε; Θέλουμε απλά να ταΐζουμε λαγούς με πετραχήλια, να δίνουμε φρούδες ελπίδες στα παιδιά ενώ ξέρουμε ότι δεν θα αποφοιτήσουν; Δεν πρέπει να μας νοιάζουν οι προοπτικές των παιδιών, η επαγγελματική αποκατάσταση, οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά τους; Εμάς αυτό μας νοιάζει. Εμάς μας νοιάζει τα παιδιά μας να έχουν επιλογές. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και αναβαθμίζουμε συνολικά την ποιότητα και από σεβασμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην ποιότητα πανεπιστημίων μας αλλά και από σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Γι’ αυτό λοιπόν το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, μας θυμίζει το αποτυχημένο κυβερνητικό παρελθόν», τόνισε.

«Εστίες ανομίας στα πανεπιστήμια, μπαίνεις με 0,6 στα πανεπιστήμια, αδιαφορώντας για το μέλλον αυτών των νέων ανθρώπων. Το μόνο που τους νοιάζει είναι οι ψήφοι. Γιατί ναι, βγαίνεις και λες όλοι ελεύθερο πανεπιστήμιο, παίρνεις ψήφους αδιαφορώντας για το πώς τα παιδιά αυτά θα βγούνε» ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Σε ό,τι αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία, η υπουργός Παιδείας, σημείωσε πως οι Ομάδες Προστασίας Επιστημονικών ιδρυμάτων είναι ένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου ακριβώς να αναβαθμιστεί το ακαδημαϊκό περιβάλλον. «Το πρώτο και πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι το άσυλο, αυτό, το οποίο έγινε τον Αύγουστο του 2019» προσέθεσε.

Το δεύτερο, είναι τα σχέδια ασφαλείας, συνέχισε, με τα ελληνικά πανεπιστήμια να έχουν αποκτήσει πλέον σχέδια ασφαλείας «τα οποία δεν είχαν για δεκαετίες ολόκληρες». Τρίτον, ανέφερε, ξεκίνησε η διαδικασία της ελεγχόμενης πρόσβασης. «Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, υπήρξαν αντιδράσεις στην αρχή και εν συνεχεία αντικαταστάθηκαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα» είπε η κ. Κεραμέως.

Τέταρτο βήμα, «οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων λειτουργούν σε τρία πανεπιστήμια της χώρας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Το τονίζω η λειτουργία τους είναι κυρίως αποτρεπτική» ανέφερε.

Αποτρεπτική η δράση των ομάδων προστασίας στα πανεπιστήμια

«Αφού λοιπόν έχει μπει τέλος στις καταλήψεις με τον πολύ επιτυχημένο τρόπο που το κάνει η Ελληνική Αστυνομία, οι ομάδες αυτές να δρουν αποτρεπτικά. Να αποτρέπουν την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Από κει που είχαμε δέκα περιστατικά βίας την ημέρα στα πανεπιστήμια, πλέον έχουμε ένα στη χάση και στη φέξη. Έχουμε δρόμο, αλλά έχουμε βάλει τις βάσεις και προχωράμε βήμα βήμα προς μια ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» εξήγησε η κ. Κεραμέως.

Επιπλέον τόνισε πως «το μέτρο αυτό δεν είναι οριζόντιο, δεν είναι σε όλα τα πανεπιστήμια, είναι μόνο σε εκείνα στα οποία παρατηρούνται εστίες ανομίας και είναι προφανώς ένα μέτρο το οποίο προσαρμόζεται διαρκώς για όσο και όπου υπάρχει ανάγκη».


Πηγή