Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Κινδυνεύουν οι επιβάτες στο υποβρύχιο -Δραματική επιχείρηση στο ναυάγιο του Τιτανικού

Με τον κίνδυνο υποθερμίας είναι πλέον αντιμέτωπα τα πέντε μέλη του πληρώματος που επιβαίνουν στο εξαφανισμένο υποβρύχιο που ξεκίνησε για να δει το ναυάγιο του Τιτανικού, προειδοποιεί ειδικός.

Ο Ντέιβιντ Γκάλο, ωκεανογράφος και ανώτερος σύμβουλος του RMS Titanic, δήλωσε πως οι 5 επιβαίνοντες – μεταξύ των οποίων ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Ντάουντ και ο 19χρονος γιος του Σουλεϊμάν Ντάουντ- είναι αντιμέτωποι, εάν ζουν – με τα μειωμένα αποθέματα οξυγόνου και το κρύο.

«Το κρύο εκεί κάτω είναι λίγο πάνω από το μηδέν – Κινδυνεύουν με υποθερμία»

Σύμφωνα λοιπόν με τον Γκάλο, η υποθερμία είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για τους πέντε επιβαίνοντες, εάν αυτό «βρίσκεται ακόμη στον πυθμένα, επειδή στα βάθη του ωκεανού το κρύο είναι λίγο πάνω από το μηδέν», δήλωσε στο CNN.

Στιγμιότυπο από προηγούμενη αποστολή με το υποβρύχιο Titan στο ναυάγιο του Τιτανικού
Στιγμιότυπο από προηγούμενη αποστολή με το υποβρύχιο Titan στο ναυάγιο του Τιτανικού

Σωστικά συνεργεία από τις ΗΠΑ και τον Καναδά κάνουν έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να βρουν το σκάφος, το οποίο θεωρείται ότι έστειλε τελευταία φορά σήμα, ενώ βρισκόταν ακριβώς πάνω από το ναυάγιο του Τιτανικού, προτού χαθεί κάθε επαφή. Πιστεύεται μάλιστα, πως το μικρό τουριστικό υποβρύχιο έχει αρκετό οξυγόνο για να αντέξει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τις 12 μ.μ. της Πέμπτης ώρα Αγγλίας ( 2 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

Το υποβρύχιο, το οποίο ανήκει και λειτουργεί από την OceanGate Expeditions, είχε αρχίσει την κατάδυση γύρω στις 4 π.μ. της Κυριακής και μετέφερε το πενταμελές πλήρωμα σε βάθος 12.500 ποδιών κάτω από το νερό, στο πλαίσιο της ξενάγησής του στο ναυάγιο του Τιτανικού του 1912, με το κόστος κάθε επιβάτη να ανέρχεται στα 250.000 δολάρια.

Όμως το πλήρωμα έχασε την επικοινωνία με το μητρικό σκάφος του υποβρυχίου MV Polar Prince μία ώρα και 45 λεπτά μετά τη δίωρη κατάβαση και τώρα γίνεται μια απελπισμένη αναζήτηση για να βρεθεί το σκάφος και οι επιβαίνοντες πριν τελειώσει ο αέρας.

Το υποβρύχιο μπορεί να έχει κολλήσει στα συντρίμμια του Τιτανικού

Και καθώς ο τρομακτικός αγώνας δρόμου με τον χρόνο ξεκίνησε χθες το απόγευμα, οι διασώστες παραδέχθηκαν ότι το υποβρύχιο θα μπορούσε να έχει κολλήσει στα συντρίμμια του Τιτανικού, το οποίο απέχει 370 μίλια από το Νιουφάουντλαντ του Καναδά, αλλά βρίσκεται στα ύδατα των ΗΠΑ.

Αυτο το θέαμα - τα συντρίμμια του Τιτανικού αντικρύζουν όσοι κατεβαίνουν με το υποβρύχιο Titan
Αυτο το θέαμα – τα συντρίμμια του Τιτανικού – αντικρύζουν όσοι κατεβαίνουν με το υποβρύχιο Titan

Οι ειδικοί των υποβρυχίων φοβούνται επίσης ότι το σκάφος είναι πολύ βαθύ για ένα επανδρωμένο υποβρύχιο διάσωσης, όπως το υποβρύχιο του αμερικανικού ναυτικού που περιορίζεται στα 2.000 πόδια, και ότι ο μόνος τρόπος για να το προσεγγίσουν μπορεί να είναι η χρήση ενός τηλεχειριζόμενου οχήματος. Αυτά μπορούν να φθάσουν σε μέγιστο βάθος 20.000ft.

«Είναι σαν να βρίσκεσαι σε άλλον πλανήτη – Χωρίς ήλιο, κρύο και με υψηλή πίεση»

«Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα είναι πού βρίσκεται; Βρίσκεται στον πυθμένα, επιπλέει, βρίσκεται στη μέση του νερού; Αυτό είναι κάτι που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη… Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε και να ελπίζουμε για το καλύτερο», πρόσθεσε ο Γκάλο.

O Στόκτον Ρας, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Inc - της εταιρείας στην οποία ανήκει το Titan, είανι μεταξύ των 5 επιβαινόντων στο εξαφανισμένο υποβρύχιο
O Στόκτον Ρας, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Inc – της εταιρείας στην οποία ανήκει το Titan, είανι μεταξύ των 5 επιβαινόντων στο εξαφανισμένο υποβρύχιο

Ο Γκάλο δήλωσε ότι όταν εντοπιστεί το υποβρύχιο, το πλήρωμα διάσωσης θα δυσκολευτεί να διασώσει όσους βρίσκονται στο σκάφος.

«Το νερό είναι πολύ βαθύ – δύο μίλια και πλέον. Είναι σαν μια επίσκεψη σε έναν άλλο πλανήτη, δεν είναι αυτό που νομίζει ο κόσμος. Είναι ένα περιβάλλον χωρίς ήλιο, κρύο και με υψηλή πίεση», είπε.


Πηγή