Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Κινητοποιήσεις μαθητών λυκείου σε όλες τις μεγάλες ιταλικές πόλεις

Κινητοποιήσεις μαθητών λυκείου βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλες τις μεγάλες ιταλικές πόλεις. Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν υπέρ του δικαιώματος στη δημόσια παιδεία και κατά των περικοπών, οι οποίες, στον τομέα της εκπαίδευσης, τα τελευταία δέκα χρόνια, άγγιξαν τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι μαθητές των ιταλικών λυκείων θεωρούν ότι ο «νέος κρατικός προϋπολογισμός δεν στηρίζει τους νέους, αλλά ευνοεί τους μεγαλοεισοδηματίες και προωθεί ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους φοροφυγάδες». Η αναφορά είναι και στις κατευθυντήριες γραμμές της ιταλικής δημόσιας οικονομίας για την επόμενη τριετία, που εγκρίθηκαν χθες από τη βουλή και τη γερουσία της Ρώμης.

Στο Τορίνο, οι διαδηλωτές έκαψαν δυο ομοιώματα με τις φωτογραφίες του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Στη Ρώμη, η κινητοποίηση των φοιτητών έχει ως κύριο σύνθημα «ποιος φοβάται να αλλάξει; Εμείς όχι», και η κίνηση, σε πολλές κεντρικές οδούς της Αιώνιας Πόλης, έχει παραλύσει.

Οι διαδηλωτές υπογραμμίζουν, επίσης, ότι κάθε χρόνο 150.000 νέοι εγκαταλείπουν τα ιταλικά σχολεία, ενώ απορρίπτουν την πρόθεση της κυβέρνησης να τοποθετηθούν κάμερες κλειστού κυκλώματος μέσα στα σχολικά κτήρια. Στις 16 και 17 Νοεμβρίου, επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Σπουδαστών, πρόκειται να οργανωθούν νέες κινητοποιήσεις.

localStorage.clear();


Πηγή