Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

ΚΚΕ: Τομή στο παιδικό τραγούδι οι στίχοι της Μαριανίνας Κριεζή

Με θλίψη αποχαιρετά το ΚΚΕ τη σπουδαία στιχουργό Μαριανίνα Κριεζή, «δημιουργό των τραγουδιών στη θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή “Εδώ Λιλιπούπολη”, αλλά και συγγραφέα πολλών παιδικών βιβλίων».

Ειδικότερα, «οι ευφάνταστοι, γεμάτοι κέφι και χρώματα, σαν παιδικές ζωγραφιές, στίχοι της στη “Λιλιπούπολη” δημιούργησαν τομή στο παιδικό τραγούδι, αγαπήθηκαν κι αγαπιούνται από μικρούς και μεγάλους. Συνεχίζοντας με την ίδια δροσιά και ευαισθησία τη διαδρομή της στο ελληνικό τραγούδι έφτιαξε ένα δικό της ξεχωριστό, αλλά τόσο οικείο σε όλους μας κόσμο», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Πέθανε η Μαριανίνα Κριεζή, στιχουργός των τραγουδιών της «Λιλιπούπολης» και άλλων μεγάλων επιτυχιών

Μενδώνη για Κριεζή: Τα τραγούδια της θα συνεχίσουν να μας συγκινούν

Ενώ θυμίζει ότι «στη μεγάλη δημιουργική διαδρομή της συνεργάστηκε, με ορισμένους από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, όπως οι Αρλέτα, Ελένη Δήμου, Στράτος Διονυσίου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Σαβίνα Γιαννάτου, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου κ.α.

Στίχους της έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως οι Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λάκης Παπαδόπουλος (Λάκης με τα Ψηλά Ρεβέρ), Γιάννης Σπανός, Δήμητρα Γαλάνη, Τάκης Μουσαφίρης, Διονύσης Τσακνής κ.ά.».

Επιπλέον, «ως συγγραφέας συμμετείχε στον συλλογικό τόμο “Λόγος για την Ύδρα” που περιλάμβανε ζωγραφικά έργα μεγάλων καλλιτεχνών συνδεμένων με το ιστορικό νησί (Παναγιώτη Τέτση, Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Περικλή Βυζάντιο και Νίκο Νικολάου)».

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της. Η Μαριανίνα Κριεζή πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 75 ετών


Πηγή