Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Κλαδιά και σκουπίδια σε παραλία της Χαλκιδικής

Αμέτρητα κλαδιά, πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, «κοσμούν» γνωστή παραλία στην περιοχή των Νέων Ρόδων στη Χαλκιδική.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

Κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και για την εικόνα της παραλίας εν μέσω τουριστικής περιόδου αλλά και για τη δημιουργία πιθανής εστίας μόλυνσης, όπως λένε χαρακτηριστικά στο Thestival.gr.

Πρόκειται για την παραλία του Ιταλού, που βρίσκεται λίγα μετρά έξω από το χωριό των Νέων Ρόδων, μετά την παραλία της Βουλίτσας. Πήρε το όνομά της από τον Ιταλό Μαουρίτσιο, ιδιοκτήτη βίλας που βρισκόταν μπροστά στην παραλία.

Όπως περιγράφουν κάτοικοι που έχουν τα σπίτια τους κοντά στη συγκεκριμένη παραλία, «ενώ όλες οι γύρω παραλίες καθαρίζονται και είναι σε άριστη κατάσταση, η παραλία του Ιταλού είναι γεμάτη κλαδιά και σκουπίδια. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει δυσοσμία ενώ υπάρχει και ανησυχία των κατοίκων για δημιουργία έλους κουνουπιών. Κι αυτό γιατί τα νερά του βιολογικού σταθμού των Νέων Ρόδων, καταλήγουν σε αυτόν τον κολπίσκο».

Οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, επιδείνωσαν αρκετά την κατάσταση αφού όπως περιγράφουν κάτοικοι της περιοχής, «δημιουργήθηκε μία λιμνοθάλασσα και τα σκουπίδια μεταφέρθηκαν και στο υπόλοιπο μήκος της παραλίας. Παρόλα αυτά, η παραλία της Βουλίτσας και η παραλία που βρίσκεται μπροστά στο ξενοδοχείο, είναι πεντακάθαρες ενώ η παραλία του Ιταλού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση».

dghfdoi3

«Είναι περιορισμένα τα μέσα μας»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, σημειώνει στο Thestival.gr πως οι κάτοικοι εν μέρη έχουν δίκαιο όμως «λόγω της έντονης βροχόπτωσης σχεδόν όλες οι παραλίες μας γέμισαν με ξύλα. Οι παραλίες καθαρίζονται συστηματικά, όμως επειδή έβρεχε σχεδόν σε καθημερινή βάση και από τον Στρυμόνα κατέβαινε μεγάλος όγκος κλαδιών, την επόμενη μέρα οι παραλίες ήταν και πάλι γεμάτες». Ο κ. Ζουμπάς εξηγεί πως τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ο δήμος δεν είναι απεριόριστα κι έτσι «δίνουμε μία προτεραιότητα στις παραλίες που βρίσκονται κάτω από τους οικισμούς, στα σημεία όπου συγκεντρώνεται και ο περισσότερος κόσμος. Έχουμε στη διάθεσή μας ένα μηχάνημα για να καθαρίζει τις παραλίες κι έτσι μπορεί να σημειώνονται κάποιες καθυστερήσεις σε ορισμένα σημεία. Όμως, όλες οι παραλίες καθαρίζονται και φέτος τα καιρικά φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έκτακτα και έντονα».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο οικισμοί

dghfdoi4

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη τονίζει μάλιστα πως λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, δύο οικισμού του δήμου του έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για τους οικισμούς Πυργαδίκια και Βαρβάρα. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι υπόλοιποι οικισμοί δεν είχαν ζημιές. Όμως, τα μέσα και τα μηχανήματα που έχουμε στη διάθεσή μας, αξιοποιούνται κυρίως στους οικισμούς που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη. Φυσικά και φροντίζουμε όλες τις περιοχές όμως, υπάρχουν καθυστερήσεις».

Τέλος, αναφορικά με τα νερά του βιολογικού καθαρισμού που καταλήγουν σε κολπίσκο στην παραλία του Ιταλού, ο κ. Ζουμπάς εξηγεί πως γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις και «είναι μέσα στα όρια, χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος».

dghfdoi5

Στη φωτογραφία απεικονίζεται η παραλία που βρίσκεται μπροστά στο ξενοδοχείο, μόλις λίγα μέτρα μακριά από την παραλία του Ιταλού.

localStorage.clear();


Πηγή