Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ σε Ασπρόπυργο και Φυλή για τους πληγέντες

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Γραμματέα της Κ.Ε. Ράνια Σβίγκου επισκέφτηκε τους πληγέντες από την πυρκαγιά Δήμους Ασπροπύργου (λόφος Κυρίλλου) και Φυλής (Χασιά), και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ασπροπύργου, κ. Ν. Μελετίου.

Στο κλιμάκιο, η Ρ. Σβίγκου συνοδεύονταν απόι τον αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη, τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Γ. Καραμέρο, την πρώην βουλευτή Δ. Αθήνας Χ. Καφαντάρη, τη Φ. Παντιώρα, συντονίστρια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, την Περιφερειακή Σύμβουλο Γιώτα Παππά, το μέλος της ΚΕ Διονυσία Στεφάτου, τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνο Βλαχάκη, καθώς και στελέχη της Ν.Ε. Δυτικής Αττικής του κόμματος.

«Θέλουμε πρώτα απ’ όλα να δηλώσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους κατοίκους των περιοχών, στους εθελοντές, στους πυροσβέστες μας, που έδωσαν και δίνουν εδώ και μέρες μια άνιση μάχη απέναντι στις φλόγες. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση πάνω στις στάχτες. Δεν μας ταιριάζει η μικροπολιτική. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι τη φετινή χρονιά γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας των φυσικών καταστροφών για τη χώρα μας. Μόνο φέτος, μέχρι την περασμένη Τετάρτη, έχουν καεί πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα, που είναι 3 φορές περισσότερα από τον μέσο όρο των ετών 2006 – 2022» είπε αρχικά η κα. Σβίγκου.

«Και δυστυχώς, όσα έχουμε ζήσει αυτές τις μέρες, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Από τις 24 Ιουλίου έχουμε ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αλλά οι προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν άλλες. Η κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου δήλωνε πανέτοιμη για την αντιπυρική περίοδο. Τελικά, όλα αυτά, ήταν επικοινωνία. Αναδείχθηκαν, για μια φορά ακόμα, οι κυβερνητικές ολιγωρίες, τα λάθη και βέβαια η αλαζονεία, με την κυβέρνηση να λέει ότι «αφού μας ψηφίσατε τώρα δεν μπορείτε να μας ασκείτε κριτική».

Στην πραγματικότητα όμως, οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Και σε επίπεδο προσλήψεων στους πυροσβέστες και σε επίπεδο στελέχωσης της πολιτικής προστασίας και σε επίπεδο των μέσων που έχουμε για την πυρόσβεση και το σύγχρονο εξοπλισμό που θα έπρεπε να έχουν οι πυροσβέστες. Η κυβέρνηση απορρόφησε μόλις το 0,5% των κονδυλίων για την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πόρισμα Γκολντάμερ δεν αξιοποιήθηκε ποτέ» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «ευθύνες της κυβέρνησης».

 «Για μια ακόμα φορά, λοιπόν, είναι η επιτακτική η ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλες φυσικές καταστροφές. Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με αυτό το μαύρο.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβεται όλες αυτές τις ημέρες, όπως κρύβεται συνολικά και η κυβέρνησή του. Δεν κρύβονται, όμως, οι ευθύνες της κυβέρνησης για αυτήν την τραγική κατάσταση. Γι’ αυτό χρειάζεται τώρα, επειγόντως, ένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αυτό που θα έπρεπε ήδη να υπάρχει, αλλά δεν υπήρξε και δεν υλοποιήθηκε» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε:

ΣΥΡΙΖΑ: «Κόλαφος τα στοιχεία του Meteo για την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις καμένες εκτάσεις»

Καλπάκης (ΣΥΡΙΖΑ) για φωτιές: «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την κυβέρνηση μετά από τέσσερα χρόνια»

«Όλες αυτές τις μέρες βλέπουμε, δυστυχώς, να διακινούνται θλιβερές θεωρίες συνωμοσίας και να διασπείρεται ρατσιστικό μίσος. Βλέπουμε ακόμα και βουλευτές να διακινούν άθλιες θεωρίες και να προτρέπουν σε έκνομες συμπεριφορές. Πρέπει όλα αυτά να σταματήσουν και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.»


Πηγή