Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Κοινωνική πολιτική και διλήμματα απέναντι στον «λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ», η τακτική Μητσοτάκη

Τα συνέδρια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που διεξάγονται με διαφορά μερικών ημερών, αυτές τις εβδομάδες, αποτελούν την ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Ακόμα και αν ο πρωθυπουργός αποφύγει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο και οι εκλογές γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, τους επόμενους μήνες εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσουν η πόλωση και τα διλήμματα προς τους ψηφοφόρους. Ειδικά, από τη στιγμή που ο δρόμος προς τις εθνικές κάλπες θα είναι στρωμένος με τα αγκάθια της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Ρευστό το πολιτικό τοπίο -Τι αποτυπώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν για πρώτη φορά την τελευταία τριετία φθορά της κυβέρνησης, ως απότοκο των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους με αποτέλεσμα την καθήλωσή του σε χαμηλά ποσοστά και περιγράφουν το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας για την ΝΔ ως ένα δύσκολο επίτευγμα. Προκύπτει, δηλαδή, ένα ρευστό και ακανθώδες πολιτικό τοπίο.

Ορόσημο το συνέδριο της κυβέρνησης

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο χρόνος μέχρι τις εκλογές μπορεί να λειτουργήσει υπέρ τους με τις κατάλληλες κινήσεις και την συσπείρωση που θα προκύψει όταν τεθεί επιτακτικά το διακύβευμα προς τους ψηφοφόρους. Το συνέδριο στις 6 έως 8 Μαΐου θεωρείται ορόσημο σε αυτή την προσπάθεια, καθώς εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μια σειρά πολιτικών που θα απευθύνονται στους νέους, όπως η στεγαστική πολιτική, τις κινήσεις της κυβέρνησης του για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα καλέσει τους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της δικής του θητείας με αυτά της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Πού θα πέσει το βάρος

Το μεγάλο βάρος, όμως, θα πέσει στην οικονομία. Αυτονόητα είναι αυτό που απασχολεί οριζόντια σχεδόν την ελληνική κοινωνία, αλλά, ταυτόχρονα το πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί ο λαϊκισμός. Ο κ. Μητσοτάκης με συνεχείς παρεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες έχει τονίσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει. «Ο λαϊκισμός θα σηκώσει κεφάλι, ποντάροντας στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα», προειδοποίησε από το φόρουμ τον Δελφών, αναφερόμενους στην ανάγκη η Ευρώπη να βρει κοινές λύσεις για την ενεργειακή κρίση. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος και για την ίδια τη χώρα. Ειδικά, με μια αντιπολίτευση «που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες και δεν διστάζει να πει ψέματα στους πολίτες», όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στην τρίτη Προσυνεδριακή Συζήτηση για το 14ο Συνέδριο της ΝΔ, με θέμα «Κοινωνική Πολιτική & Ισότητα», στη Νίκαια και αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Την 1η Μαΐου, όπως έχω δεσμευθεί, θα αυξηθεί σημαντικά ο κατώτατος μισθός, γιατί το μέρισμα ανάπτυξης θα πρέπει να διανέμεται δίκαια όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζομένους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος, μάλιστα, στο επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Μακάρι να έκαναν Συνέδριο κάθε χρόνο για να μας θυμίζουν από τι γλιτώσαμε… Ένα αφόρητο μείγμα τοξικότητας, χυδαιολογίας, λαϊκισμού και εντάσεων, που δεν αρμόζει σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σε εγρήγορση ο κομματικός μηχανισμός για την ανατροπή του κλίματος

Ο κομματικός μηχανισμός την επομένη του Συνεδρίου της ΝΔ θα τεθεί σε διαρκή εκλογική εγρήγορση, με στόχο να ανατραπεί το κλίμα που υπάρχει αυτή την στιγμή. Καθοριστικό παράγοντα σε αυτή την προσπάθεια θα διαδραματίσουν τα μέτρα που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μία δραματική μείωση του κόστους ενέργειας, μια καλή τουριστική σεζόν με αυξημένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία και ένα καλοκαίρι χωρίς φυσικές καταστροφές μπορούν να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα και ταυτόχρονα να δώσουν περισσότερες επιλογές στον κ. Μητσοτάκη για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, δημιουργώντας παράθυρο ευκαιρίας για το φθινόπωρο.


Πηγή