Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Κορονοϊός: Ολοκληρώθηκε με συμφωνία το Eurogroup

Κορονοϊός: Ολοκληρώθηκε με συμφωνία το Eurogroup

Με συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά το Eurogroup, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως η χρυσή τομή βρέθηκε σε ένα πακέτο 500 δισ. ευρώ και πρόσβαση στην πιστωτική του ESM όσο διαρκεί η κρίση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μάλιστα, η τηλεδιάσκεψη, ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα!

Σε λίγο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση: Αμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη – η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου – και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.

«Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19», μετέδωσε πριν από λίγο ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες.


Πηγή