Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κοτζιάς: Πάνω από 50% το πραγματικό ποσοστό του «ναι» στο δημοψήφισμα

Το μήνυμα πως δεν υπάρχει για το μέλλον των Βαλκανίων καλύτερη πολιτική από τη συνεργασία Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, εξήγησε ο κ. Κοτζιάς «καταφέρνουμε να σταθεροποιήσουμε αυτή τη χώρα, που δεν θέλουμε να καταστραφεί». Αποτυπώνοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η σχέση Ελλάδας-ΠΓΔΜ είναι ένας άξονας που σταθεροποιεί τα Βαλκάνια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, 24 ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη βόρεια γείτονα χώρα, ο κ. Κοτζιάς, αφού κατέστησε σαφές πως το δημοψήφισμα δεν ήταν όρος, ούτε προϋπόθεση, ούτε νομική απαίτηση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε πως το «ναι» είχε την απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα.

Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έχει εκλεγεί με 520.000 ψήφους, και μάλιστα στο παρελθόν είχε εκλεγεί και με 439.000 ψήφους, ενώ το ναι στο δημοψήφισμα ήταν 610.000. «Δηλαδή, αυτός που είχε βγει με 500.000 και θεωρεί τον εαυτό του έγκυρο, θεωρεί άκυρες τις 610.000;» διερωτήθηκε. Το δημοψήφισμα δεν πάσχει από τα ναι, πάσχει από τα όχι, συνέχισε και προσέθεσε ότι η στρατηγική της αντιπολίτευσης ήταν να μην πάει να ψηφίσει γιατί αν πήγαινε να ψηφίσει «όχι» θα ηττάτο.

Στην ίδια κατεύθυνση, υπενθύμισε επίσης πως η κυβέρνηση Ζάεφ είχε εκλεγεί με 100.000 ψήφους λιγότερες απ’ ό,τι πήρε στο δημοψήφισμα.

Ως τρίτο σημείο, ανέφερε πως οι εκλογικοί κατάλογοι στην ΠΓΔΜ έχουν 200.000 νεκρούς ως εγγεγραμμένους και ότι δεν έχει γίνει εκκαθάριση εδώ και 20 χρόνια.

Επιπλέον, σημείωσε πως άλλες 350.000-400.000 είναι μακριά στο εξωτερικό, και μάλιστα όχι σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στον Καναδά.

Κατά συνέπεια, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως το πραγματικό εκλογικό σώμα είναι 1,1 εκατ. -1,2 εκατ. και ότι σε αυτό έχει πάρει το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών πάνω από 50%. «Δηλαδή, και να ψήφιζε όλο το εκλογικό σώμα είναι πάνω από 50%» προσέθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ «λογικά και έξυπνα για τον άθλιο εθνικισμό που τη διακρίνει αποφάσισε να προσθέσει το “όχι” της, να το προσθέσει στους νεκρούς και στους απόντες και δημιουργεί αυτή την αίσθηση ενός πραγματικά χαμηλού ποσοστού». Το «ναι», συμπλήρωσε ότι πήρε το μέγιστο που μπορούσε να πάρει, παρατηρώντας όμως ότι στους εγγεγραμμένους εκλογείς είναι μόνο 37%.

Υπενθύμισε ακόμα πως το 2004, το δημοψήφισμα που αφορούσε τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση στη γείτονα χώρα, πήρε λιγότερο από 28%.

Ερωτηθείς αν έπαιξε ρόλο η «παρέλαση» ξένων αξιωματούχων από τη γείτονα, απάντησε πως δεν βοήθησε. «Πρέπει να αφήσει κανείς να εξελίσσεται ένας πολιτικός αγώνας και μάχη στο εσωτερικό μιας χώρας με τις εσωτερικές δυνάμεις, γι’ αυτό ούτε πήγαμε στα Σκόπια και δεν έκανα ούτε δηλώσεις ούτε τοποθετήθηκα» προσέθεσε.

Χαρτογραφώντας το έδαφος, είπε πως εντός 15 ημερών -με πιθανότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση στις επόμενες δύο εβδομάδες- η διαδικασία της αναθεώρησης θα πάει στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η εξεύρεση 80 βουλευτών που θα υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά τόνισε πως ο κ. Ζάεφ οφείλει να το κάνει κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. «Το γεγονός ότι ο Ζάεφ πήρε 100.000 “ναι” παραπάνω απ’ ό,τι στην εκλογή του ως πρωθυπουργού και 100.000 παραπάνω ψήφους απ’ ό,τι ο Ιβάνοφ στην εκλογή του ως προέδρου κάνει ολοφάνερο ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα κερδίσει τις εκλογές» εκτίμησε και παρατήρησε πως η αντιπολίτευση στη γείτονα χώρα δεν ζήτησε πρόωρες εκλογές γιατί ξέρει ότι θα τις χάσει.

Εξήγησε ότι στην περίπτωση που δεν θα πάρει η κυβέρνηση Ζάεφ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 θα πάει σε εκλογές σε 45 ημέρες, δηλαδή 25 Νοεμβρίου ή 2 Δεκεμβρίου και έστειλε το μήνυμα πως μόλις θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, επιπλέον, την πεποίθηση πως αν δεν προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή, ο Ζόραν Ζάεφ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, σημειώνοντας ότι η χώρα αυτή έχει σοβαρή ηγεσία, έχει βαθιά θέληση όλων των κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού της να προχωρήσει στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παράλληλα, απευθυνόμενους σε όσους σκέφτονται με όρους εσωκομματικούς στην ΠΓΔΜ, είπε ότι δεν κάνουν καλά και ότι δεν βλέπουν το μεγάλο παιχνίδι στην περιοχή.

Εστιάζοντας στο ποσοστό των Αλβανόφωνων ψηφοφόρων, παρατήρησε πως η συμμετοχή τους ήταν 10% παραπάνω στο δημοψήφισμα. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως μικρά κόμματα που λεγόταν στον διεθνή Τύπο ότι χρηματοδοτούνταν από την Τουρκία, καλούσαν σε αποχή. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε πως η Τουρκία ενδιαφέρεται να εμποδίσει την Ελλάδα να αναπτύξει την επιρροή της στα Βαλκάνια και να αναπτύξει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και συμπλήρωσε πως οι «ίδιοι και οι ηγέτες τους είχαν διαπιστώσει ότι ένα συγκεκριμένο Αλβανόφωνο κόμμα μέσα στην ΠΓΔΜ που είχε προσανατολιστεί στην αποχή, και ότι αυτό το κόμμα έχει συγκεκριμένες διασυνδέσεις με τρίτη δύναμη».

localStorage.clear();


Πηγή