Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κουίκ: Η Ελλάδα θα είναι συνέχεια στο πλευρό της Κύπρου

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα είναι συνέχεια στο πλευρό της Κύπρου, έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της Κύπρου της 1ης Απριλίου 1955. Επίσης, ο κ. Κουίκ παρέστη στην επίσημη δοξολογία που έγινε στον Μητροπολιτικό ναό και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.

«Πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Σήμερα γιορτάζουμε την εθνική επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δύο ημερομηνίες ορόσημο, που αποδεικνύουν ότι η ψυχή και ο νους του Ελληνισμού είναι άμεσα συνδεδεμένα με την Ελευθερία. Δυστυχώς, το “χρυσοπράσινο φύλλο, ριγμένο στο πέλαγος”, εξακολουθεί να βιώνει την τουρκική κατοχή. Η Ελλάδα θα είναι συνέχεια στο πλευρό της Κύπρου, μέχρι να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος κατακτητής, μέχρι να τελειώσει το καθεστώς των αναχρονιστικών εγγυήσεων, και μέχρι η Κύπρος να ξαναζήσει στο σύνολό της, την ελευθερία, την ειρήνη και τη δημοκρατία που της αξίζει ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο κ. Κουίκ μετά το τέλος των εκδηλώσεων.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Κύπριο πρεσβευτή Κυριάκο Κενεβέζο, που στον πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε στον Μητροπολιτικό Ναό, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ, «έκανε αναφορά και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, όμηροι των καταστάσεων και των νοοτροπιών της ηγεσίας της ‘Αγκυρας, που φυσικά δεν έχει τίποτα να κάνει με αυτό που ονειρεύεται. Τη μελλοντική ευρωπαϊκή της πορεία».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς, ο υφυπουργός ευχήθηκε «η Παναγιά να κάνει το θαύμα της, ώστε αυτά τα παλικάρια να γιορτάσουν το Πάσχα με τους γονείς τους».

Τέλος, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, σε ό,τι αφορά τις συνεχόμενες λεκτικές προκλήσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Κουίκ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών και κυρίως στην τελευταία, υπογραμμίζοντας: «Καλά θα κάνουν να τη διαβάσουν λέξη λέξη. Όλες έχουν τη σημασία τους».

localStorage.clear();


Πηγή