Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κουλέμπα: Η Ουάσιγκτον «δεν έχει αντίρρηση» για τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν το Κίεβο ότι «δεν έχουν αντίρρηση» για τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Αυτό είπε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, σε μια γραπτή δήλωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι ΗΠΑ μιας διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν αντίρρηση για τη μεταφορά αεροσκαφών», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πολωνία. «Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Πολωνίας», συμπλήρωσε.

«Εξετάζουμε αυτό το θέμα πιο λεπτομερώς στις συζητήσεις μας με τους Πολωνούς συναδέλφους μας για να ακούσουμε τη θέση τους, όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η Ουκρανία έχει κρίσιμη ανάγκη περισσότερων μαχητικών», συνέχισε.

«Τα έχουμε ανάγκη για να βρούμε μια ισορροπία στον ουρανό και να εμποδίσουμε τους Ρώσους να διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα πολέμου, να εξαπολύσουν περισσότερες βόμβες εναντίον των πόλεών μας και να σκοτώσουν περισσότερους αμάχους», εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι αυτό το ζήτημα «θα επιλυθεί το συντομότερο».

Ο Κουλέμπα και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ συνομίλησαν σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Βαρσοβία, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Στις 8 Μαρτίου, η Πολωνία είχε ανακοινώσει ότι είναι «έτοιμη να μεταφέρει χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη της Mig-29 στη βάση του Ράμσταϊν (Γερμανία) και να τα θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ», προκειμένου να παραδοθούν κατόπιν στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον είχε καταρχάς κρίνει ότι αυτή η προσφορά δεν ήταν «βιώσιμη». Μία ημέρα μετά, το Πεντάγωνο είχε απορρίψει οριστικά αυτήν την πρόταση.


Πηγή