Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Κουρουμπλής: Παρήλθε η λογική του κλείνουμε τα μάτια γιατί έτσι βολεύει κάποια συμφέροντα

«Έχουμε το πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια ανέλκυσης πολλών ναυαγίων, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, αλλά και σε άλλες περιοχές» δήλωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής από το λιμάνι του Λαυρίου, όπου παρουσιάστηκε τo πρυμναίο τμήμα του φορτηγού «CABRERA» που ανελκύστηκε από την ‘Ανδρο και το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί σε διαλυτήριο στην Τουρκία.

Το τμήμα του πλοίου που ανελκύσθηκε θεωρείται απόβλητο, ενώ τα υπόλοιπα τμήματά του θα μείνουν στο βυθό, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο κ.Κουρουμπλής ανέφερε ότι είναι το πρώτο εμπορικό πλοίο που έχει ναυαγήσει και επιχειρείται η ανέλκυσή του, ενώ τόνισε ότι στην περιοχή του Πειραιά και της Ελευσίνας έχουν χαρτογραφηθεί περίπου 45 ναυαγισμένα πλοία και δεν είναι τα μόνα.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα έχει προχωρήσει η ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», ενώ τόνισε ότι άνοιξε και ο φάκελος του «Sea Diamond».

«Κάποτε θα πρέπει οι πολιτικοί να πείσουν τον Ελληνικό Λαό ότι αυτά για τα οποία δεσμεύονται, τα εννοούν» δήλωσε ο κ.Κουρουμπλής προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτά τα ζητήματα ότι η λογική να κλείνουμε τα μάτια γιατί έτσι βολεύει κάποιους ή κάποια συμφέροντα έχει παρέλθει. Θα πρέπει και οι ασφαλιστικές εταιρίες να καταλάβουν ότι έχουν υποχρεώσεις στην περίπτωση των ναυαγίων» τόνισε ο υπουργός.

«Σήμερα αποδεικνύεται αυτό που λέμε τόσο καιρό. Ότι θα κάνουμε πράξη την προστασία του περιβάλλοντος. Τα ναυάγια που αποτελούν περιβαλλοντικό πρόβλημα θα ανελκυστούν. Ξεκινάμε από το “CABRERA”, συνεχίζουμε με το “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” και προχωράμε με τα υπόλοιπα. Η προσπάθειά μας είναι και ο Σαρωνικός και το Αιγαίο και το Ιόνιο να απαλλαγούν από τέτοιες “βόμβες”», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση ανέλκυσης του πρυμναίου τμήματος του φορτηγού πλοίου «CABRERA», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στην Άνδρο.

Το συγκεκριμένο κομμάτι του πλοίου που ήταν χαλύβδινο και είχε κριθεί αναγκαία η ανέλκυσή του από το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, βρισκόταν σε βάθος 35 μέτρων και σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή. Ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή από ειδικό γερανό 2.400 τόνων που είχε έρθει από την Ολλανδία για το σκοπό αυτό.

Την επιχείρηση είχαν αναλάβει τρεις εταιρίες (SMIT, MEGATUGS, ANTIPOLLUTION), με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό.

Το πλοίο CABRERA σημαίας ANTIGUA BARBUDA, με εννέα άτομα πλήρωμα όλοι αλλοδαποί, είχε αποπλεύσει από τη Λάρυμνα με προορισμό το Τόρνιο Φιλανδίας, έμφορτο με 3.500 Μετρικούς Τόνους σιδηρονικέλιο σε μορφή βόλων, αλλά παραμονή Χριστουγέννων του 2016 είχε προσαράξει στα βόρεια της Άνδρου λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

localStorage.clear();


Πηγή