Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Κουτεντάκης: Η «13η σύνταξη» θα δινόταν εντός του 2016 ή αλλιώς καθόλου

Μία έντιμη κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τη δημοσιονομική διαφορά από την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού στο κοινωνικό σύνολο, τονίζει ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Ο κ. Κουτεντάκης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δήλωσε ότι «σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο, η πρόβλεψη για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016, κατά τον ορισμό του προγράμματος, ανέρχεται στα 1,9 δισ. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχεί στο 1,1% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 875 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι προβλέπεται μία υπερεκτέλεση πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά εντός του 2016 εφαρμόστηκαν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα απ’ όσα ήταν απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων».

«Μία έντιμη κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τη διαφορά στο κοινωνικό σύνολο, παραμένοντας όμως εντός των στόχων που που έχει δεσμευτεί στα πλαίσια του προγράμματος. Αλλά διατυπώνεται μία κριτική σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση έπρεπε να περιμένει την επιβεβαίωση του αποτελέσματος του 2016 από την Eurostat (Απρίλιος 2017) πριν αποφασίσει να καταβάλει το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρόκειται για παρανόηση καθώς η δαπάνη πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2016 ή δεν θα γίνει καθόλου. Αυτό ακριβώς συνέβη με το κοινωνικό μέρισμα της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014. Δαπάνησε περίπου 500 εκατ. ευρώ από την υπερεκτέλεση του 2013 και βρέθηκε εκτός στόχων το 2014», εξήγησε ο κ. Κουτεντάκης.


Πηγή