Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κουτσούμπας: Νέα, ασήκωτα βάση ύψους 4 δισ.

«Η νέα αντιλαϊκή συμφωνία που αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου», αυτό υπογράμμισε απόψε από την Πτολεμαϊδα ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αποτυπώνοντας την κατάσταση που βιώνουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, και απαντώντας στα «αστικά επιτελεία που αναπαράγουν ότι είναι μια συμφωνία που ‘βάζει τέλος στην αβεβαιότητα’», είπε ότι αυτή η κατάσταση «δεν είναι μόνο αβεβαιότητα. Είναι η βαρβαρότητα ενός συστήματος που για να βγει από την κρίση φορτώνει τα βάρη στην εργατική τάξη, στο λαό».

Είπε ότι με τη συμφωνία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φορτώνει στον λαό «νέα ασήκωτα βάρη 4 δισεκατομμυρίων», και αναφέρθηκε αναλυτικά στις περικοπές «500 εκατομμυρίων ευρώ φέτος και όχι το 2019 και το 2020» σε οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας, επιδόματα θέρμανσης, στην χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στη νέα μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων και στη νέα μείωση του αφορολόγητου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά την ρύθμιση του χρέους που επιδιώκει η κυβέρνηση, σημείωσε καταρχήν ότι αυτό δεν το δημιούργησε ο λαός, «αλλά μόνο το ζεστό κρατικό χρήμα που χάριζαν στο κεφάλαιο όλα τα προηγούμενα χρόνια», προσθέτοντας, «οι όμιλοι θα κερδίσουν και τώρα που θα βάλουν ξανά στην τσέπη τους αυτό το ζεστό κρατικό χρήμα που η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει από την όποια ρύθμιση τους χρέους», ενώ «ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει για την αποπληρωμή του, για να πιάνονται οι στόχοι, τα νούμερα, τα πλεονάσματα».

Επιπλέον, «η κυβέρνηση με το νέο παραμύθι για τα ‘αντίμετρα’, θέλει να κρύψει ότι τα ίδια τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ -τα οποία θα προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα- θα επιφέρουν μόνιμη αβεβαιότητα, παραπέρα φτωχοποίηση στη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας» πρόσθεσε, επισημαίνοντας, ότι από αυτά θα στηριχθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης της φορολογίας τους και των επιδοτούμενων προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων.

Είπε ότι το ΚΚΕ δεν υποτιμά το παραμικρό μέτρο ανακούφισης του λαού και υπενθύμισε ότι πρώτο είχε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή για τη χορήγηση σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά, την οποία απέρριψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Δεν υποτιμάμε ούτε τα οικογενειακά επιδόματα, ούτε την επιδότηση ενοικίου, ούτε τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Όμως είναι κοροϊδία να λες ότι αυτά τα ψίχουλα -εάν τελικά δοθούν και αυτά γιατί μπαίνουν με αστερίσκους- μπορούν να αντισταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες που θα υποστεί το ήδη πετσοκομμένο εργατικό λαϊκό εισόδημα», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Επισημαίνοντας ότι τα Βαλκάνια θυμίζουν μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί, επισήμανε ότι στο κέντρο των εξελίξεων βρίσκεται η ΠΓΔΜ, όπου εξελίσσεται έντονη αντιπαράθεση στα ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τα 3 μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα, που έχουν την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, και στο εθνικιστικό VMRO, που φαίνεται να στηρίζεται από τη Ρωσία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία.

«Οι εξελίξεις αυτές είναι μέρος του συνολικού ‘βαλκανικού παζλ’, όπου διασταυρώνονται σημαντικά ανταγωνιστικά σχέδια στην Ενέργεια και τους αγωγούς  μεταφοράς της όπως είναι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων όπως είναι ο νέος κινεζικός ‘δρόμος του μεταξιού’. Στα Βαλκάνια διασταυρώνονται αντιτιθέμενες επιδιώξεις αστικών τάξεων, όπως της τουρκικής και της ελληνικής, οι οποίες επιδιώκουν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, υπενθυμίζοντας ότι από την δεκαετία του 1990 και συνεχώς έκτοτε, η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της στηρίζουν τα σχέδια των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πτολεμαϊδα επισκέφθηκε και κατέθεσε στεφάνι στα χωριά Μεσόβουνο και Πύργους, τα οποία μαρτύρησαν από τα ολοκαυτώματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής.


Πηγή