Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κουτσούμπας: Οι αποφάσεις της Μαδρίτης είναι φωτιά για τους λαούς

«Στις εκλογές μπορεί να υπάρξει ένα καλό σενάριο για τον λαό κι αυτό γράφεται με ΚΚΕ δυνατό», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μενίδι.

«Για να μπει ένα φρένο, για να κερδίσουμε ανάσες ανακούφισης και να ανοίξουμε επιτέλους τον δικό μας δρόμο για τις δικές μας ανάγκες μπορεί να γίνει σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας και στις εκλογές που κοντοζυγώνουν», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα του.

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρθηκε στα δυσβάσταχτα βάρη που έχει φορτωθεί η εργατική-λαϊκή οικογένεια μετά από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης και μνημονίων και τη νέα κρίση που ακολούθησε, εν μέσω πανδημίας «που ξαναφουντώνει, γιατί τα όποια μέτρα προστασίας πήγαν περίπατο για χάρη των ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών» και στη σφοδρή πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, όπου «οι πραγματικοί αντίπαλοι είναι από τη μια το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και χώρες της ΕΕ, κι από την άλλη το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό στρατόπεδο, με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα, η οποία κονταροχτυπιέται με τις ΗΠΑ για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα».

Σημείωσε την αυξανόμενη ανησυχία των λαών μπροστά στο αυξανόμενο ενδεχόμενο επέκτασης και γενίκευσης του πολέμου καθώς και τον κίνδυνο μεγάλης ενεργειακής, ακόμη και επισιτιστικής κρίσης, προσθέτοντας πως «ξέρουν ότι οι αποφάσεις της Μαδρίτης, είναι φωτιά για τους λαούς».

Επισήμανε την αυξανόμενη ανησυχία του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής καθώς «βλέπουν τα σύννεφα να πυκνώνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με την όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δηλαδή τις αστικές τάξεις των δύο χωρών, γιατί οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα».

«Κι ας προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού για τη δήθεν παρέμβαση Μπάιντεν στον Ερντογάν, ενώ όλοι ξέρουν πως το παζάρι της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ μπορεί να πάρει αμπάριζα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» συμπλήρωσε.

Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ τα ρίχνει όλα στον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν μια «δύσκολη και κακή παρένθεση, λόγω κακής συγκυρίας και εξωγενών παραγόντων», όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «τα ρίχνει όλα στον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Λέει ότι αν υπήρχε μια άλλη κυβέρνηση, εντός αυτού του πλαισίου, που θα έκανε μια άλλη διαχείριση, τότε τα προβλήματα ως δια μαγείας θα λύνονταν και ο εφιάλτης θα τελείωνε».

«Και οι δύο αυτές απόψεις -όσο κι αν φαίνονται μεταξύ τους αντίθετες- στην πραγματικότητα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος που αφήνει στο απυρόβλητο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τον οποίο υπηρετούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή ενός δρόμου που ευθύνεται για τις οικονομικές κρίσεις, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια, για την τραγωδία της πανδημίας, για όλα τα λαϊκά προβλήματα», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ τολμά να πει στο λαό την αλήθεια, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις ούτε καμιά ανάγκη να εξωραΐζει ένα βάρβαρο σύστημα, που το μόνο που έχει πλέον να προσφέρει στην ανθρωπότητα είναι βάσανα, ανασφάλεια, πολέμους, φτώχεια, ακόμη και πανδημίες».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι χρησιμοποιούνται «δικαιολογίες και προσχήματα, και από την καπιταλιστική Ρωσία και από την Ουκρανία με όλο το ευρωατλαντικό τόξο να τη στηρίζει, που θέλουν να κρύψουν ότι συγκρούονται δύο στρατόπεδα ληστών, που βάζουν στη μέση τους λαούς για τα συμφέροντά τους».

Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι στήνονται παζάρια «που ενισχύουν τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας από την Τουρκία, με αποτέλεσμα την ένταση στα ελληνοτουρκικά και το “θερμό” καλοκαίρι, που όλοι προβλέπουν και που πιθανά να αποτελέσει τον καταλύτη για έναν επώδυνο συμβιβασμό με ΝΑΤΟϊκή σφραγίδα για τη συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως, μόνο αρνητικές συνέπειες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ακόμα και για τμήμα της κυριαρχίας της, θα έχουν όλα αυτά».

«Πραγματικός αντίπαλος, είναι αυτό το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα, ο καπιταλισμός, που θυσιάζει τις σύγχρονες ανάγκες στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού» τόνισε, επισημαίνοντας και τα ιδιαίτερα προβλήματα που βιώνει ο λαός του Μενιδίου και της περιοχής λόγω των πυρκαγιών, των πλημμυρών και της έλλειψης ολοκληρωμένης προστασίας συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας από βιομηχανικά ατυχήματα.

«Φανταστείτε τι δυναμική θα μπορούσε να διαμορφωθεί υπέρ του λαού, αν υπήρχε ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ»

Επισήμανε ακόμα την υποστελέχωση των δομών του δημοσίου συστήματος Υγείας στην περιοχή, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός του Μενιδίου από τη «δράση εγκληματικών κυκλωμάτων, που δρουν στην περιοχή και τα οποία αποφέρουν λεία εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικά συμφέροντα, που εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν τη χρόνια υποβάθμιση της περιοχής, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και των τοπικών Αρχών. Εγκληματικά κυκλώματα, που τις περισσότερες φορές απολαμβάνουν την ανοχή θυλάκων του ίδιου του κρατικού μηχανισμού».

«Δίπλα στα εγκληματικά κυκλώματα συνεχίζουν και δρουν φασιστικές συμμορίες, που ως ΚΚΕ έχουμε ζητήσει να διερευνηθεί η διασύνδεσή τους με στελέχη ή προσωπικό των αστυνομικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Μίλησε για τους πολύ σημαντικούς και ελπιδοφόρους αγώνες του τελευταίου διαστήματος και κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφθούν «τι θα μπορούσε να γίνει αν δυνάμωνε η κοινωνική συμμαχία, αν δέχονταν ένα μεγάλο πλήγμα οι λογικές της αναμονής και του δήθεν μικρότερου κακού». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φανταστείτε τι δυναμική θα μπορούσε να διαμορφωθεί υπέρ του λαού, αν υπήρχε ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ. Κι αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα, μπροστά στις εκλογές, που από ό,τι φαίνεται δεν θα αργήσουν και πολύ».

Ακόμη, είπε ότι το ΚΚΕ έχει σχέδιο, για να μπορέσει ο λαός μας να ζήσει με βάση τις δυνατότητες του σήμερα, τονίζοντας «προϋπόθεση είναι η ενέργεια, τα τρόφιμα, άλλα βασικά αγαθά να μην παράγονται ως εμπορεύματα κάτω από τον έλεγχο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, προϋπόθεση είναι η κοινωνική ιδιοκτησία και ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, με τους εργαζόμενους, το λαό να βρίσκονται στο τιμόνι της εξουσίας. Η σοσιαλιστική οικονομική και κοινωνική οργάνωση είναι το σύγχρονο, το πραγματικά νέο στον 21ο αιώνα, που μπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα».

«Ο λαός μας, η νεολαία, μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Μπορούμε να βάλουμε τέλος στη σημερινή βαρβαρότητα. Με το ΚΚΕ μπορούμε να τα καταφέρουμε», κατέληξε στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.


Πηγή