Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ είναι πρωτοπόρος στη δράση, φορέας του καινούριου

«Μια κόκκινη γραμμή δείχνει τον δρόμο μας. Αυτήν την κόκκινη γραμμή σας καλούμε και σήμερα να περπατήσουμε μαζί. Είναι το κόκκινο που δημιουργούν οι ποταμοί προσφοράς αίματος του Κόμματός μας, των εργατών όπου γης. Είναι το κόκκινο που ποτίζει το δέντρο της λευτεριάς, που η επιστήμη το προσδιορίζει με τη λέξη Κομμουνισμός! Κι έτσι το έμαθε ο λαός μας, έτσι το ξέρουν οι λαοί όλου του κόσμου. Είναι το κόκκινο στο οποίο προσβλέπουν οι σύγχρονοι προλετάριοι αυτού του κόσμου», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εγκαινιάζοντας απόψε την έκθεση για τα 100 χρόνια του Κόμματος στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» και καλωσορίζοντας σε αυτήν την αντιπροσωπεία του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας (ΚΕΙ), που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τόνισε ότι το ποιοτικά νέο που έφερε στη ζωή των εργατών το ΚΚΕ, ήταν η αναγνώριση από την εργατική τάξη του δικαιώματος να είναι τάξη για τον εαυτό της.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094710702-0’); });

«Δεν είναι μόνο οι οικονομικοί αγώνες που καθορίστηκε το περιεχόμενό τους, ο προσανατολισμός τους από την ιδεολογική παρέμβαση των κομμουνιστών. Είναι και η πολιτική ανάσα. Αυτό που μάθαμε να λέμε “δικαιώματα”, “ελευθερίες”, και που φέρνει έντονη τη σφραγίδα της πάλης των κομμουνιστών. Και αυτό αποτυπώνεται στη σημερινή έκθεση» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημείωσε ότι όταν ο μεγάλος μας ποιητής, Κώστας Βάρναλης, αναφέρεται στο «τέκνο της ανάγκης», «αναφέρεται ακριβώς σ’ ένα κόμμα αναγκαίο στην ανερχόμενη ιστορικά τάξη, αυτήν που μπορεί να ζήσει χωρίς εκμετάλλευση».

«Συλλογικός νους. Συλλογικός οργανωτής. Πρωτοπόρος στη δράση. Ανυστερόβουλος στην πράξη. Φορέας του καινούριου. Αυτό είναι το ΚΚΕ» τόνισε.

Υπενθύμισε ότι «όταν η αντεπανάσταση άπλωνε βαρύ το πέπλο της, όταν πανικόβλητος ο κόσμος κλείνονταν, οι Κουκουέδες τα ‘δωσαν και πάλι όλα, να σταθεί όρθιος ο κόσμος της δουλειάς, με σκληρή μελέτη, στιγμή προς στιγμή, του αιώνα που πέρασε, των αναγκών του σήμερα», ώστε «να γίνουν πιο στέρεα τα θεμέλια στο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε. Σ’ αυτήν την κόκκινη γραμμή, που δείχνει τον δρόμο μας και χαράζει το μέλλον της εργατικής τάξης».

Αναφερόμενος στην έκθεση, είπε ότι «αυτά τα 100 χρόνια είναι η ιστορία του τόπου μας, από τη σκοπιά της πάλης της εργατικής τάξης για την δική της απελευθέρωση».

Πρόσθεσε ότι «η έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ είναι η προβολή των βημάτων που έγιναν, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον» και «αυτή είναι μια σημαντική διαφορά μας από τις διάφορες ιστοριογραφίες, που εκπορεύονται από την αστική τάξη και τα οπορτουνιστικά ακόλουθά της, οι οποίοι όσο λυρικά κι αν παρουσιάζουν τις ένδοξες στιγμές, στο τέλος αφήνουν μια πίκρα για τους “χαμένους αγώνες» ή για τις δήθεν «καλές εποχές που πέρασαν»…

«Η έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ είναι πρόκληση – πρόσκληση για τους αγώνες που έρχονται. Συνιστά με τον δικό της τρόπο μια επιθεώρηση δυνάμεων για το μέτωπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυτσούμπας είπε ότι η «κόκκινη γραμμή» δεν καταγράφει ημερομηνίες, αλλά έναν σκληρό αγώνα χιλιάδων αγωνιστών στην 100χρονη πορεία του Κόμματος που αποτελεί και την μεγάλη κληρονομιά του ΚΚΕ το οποίο «δήλωση στο σύστημα δεν έκανε ποτέ ούτε θα κάνει».

«Στην έκθεση ο θεατής θα διαπιστώσει πως τα καλύτερα μυαλά της ελληνικής διανόησης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τα κείμενά τους, πεζά και ποιήματα, με τις ζωγραφιές τους σε μια πέτρα της εξορίας, με τη συμβολή τους στις μήτρες των παράνομων τυπογραφείων. Δε λούφαξαν, έγραψαν με το δικό τους “παρών”, ανεξίτηλη την προσφορά τους. Τίμησαν το Κόμμα» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ «στέκεται με θάρρος απέναντι στην ιστορία του, την ξαναδιαβάζει, αναλύει όλα τα δεδομένα, κάνει γενναία αυτοκριτική, βγάζει συμπεράσματα για την επόμενη μέρα».

Ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε τους επισκέπτες της έκθεσης να στοχαστούν πάνω στη διακήρυξη του προγράμματος του Κόμματος «το ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά γιατί η υπόθεση του προλεταριάτου, ο κομμουνισμός, είναι η πιο καθολικά ανθρώπινη, η βαθύτερη, η πιο πλατιά».

«Ο ένας αιώνας δράσης του ΚΚΕ κλείνει με μια μεγάλη παρακαταθήκη.

Ο νέος αιώνας αρχίζει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για νέους και νικηφόρους αγώνες ρήξης και ανατροπής του βάρβαρου και σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Με τη βεβαιότητα ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων, καθώς ζούμε την εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, παρά τις ανατροπές και τον συνεχιζόμενο διεθνή αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων στην ταξική πάλη» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

localStorage.clear();


Πηγή