Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ κάνει τα μέγιστα στις σημερινές συνθήκες ώστε να συναντιέται η Τέχνη με την Ιστορία

Στις προσπάθειες που κάνει το ΚΚΕ ώστε να συναντιέται η Τέχνη με την Ιστορία αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας παραβρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης (20/12) στην ευχαριστήρια εκδήλωση προς τους καλλιτέχνες-γλύπτες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την κατασκευή μνημείου του ΚΚΕ στις φυλακές Επταπυργίου της Θεσσαλονίκης (Γεντί Κουλέ). Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι Άγγελος Βλάσσης, Χρήστος Λάμπρου, Δημήτρης Δήμου, Evgenios Galkin και Naidi Shekine.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες- γλύπτες για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό και τις υψηλού αισθητικού επιπέδου προτάσεις που κατέθεσαν, τους παρέδωσε επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που ανέφερε ότι το κόμμα «μάχεται πάντα για την υπεράσπιση της καλλιτεχνικής εργασίας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας» και πως κάνει τα μέγιστα που μπορεί για «να δημιουργούνται σημαντικά δημόσια καλλιτεχνικά έργα».

Φωτογραφία: 902.gr
Φωτογραφία: 902.gr

Η επιστολή που παρέδωσε ο Δ. Κουτσούμπας στους καλλιτέχνες:

«Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τη δημιουργία μνημείου στο Επταπύργιο, στη Θεσσαλονίκη (Γεντί Κουλέ). Για τους Κομμουνιστές, για το εργατικό κίνημα του τόπου μας, το Επταπύργιο αποτελεί έναν ακόμα πολύ σημαντικό χώρο όπου η εργατική τάξη έδωσε το αίμα της στον αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες χωρίς πολέμους, φτώχεια, καταπίεση και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το Επταπύργιο υπήρξε φυλακή “υψίστης ασφαλείας”, όμοια με αυτή της Ακροναυπλίας. Γύρω στο 1890, το φρουριακό συγκρότημα του Επταπυργίου μετατράπηκε σε σωφρονιστικό ίδρυμα πολιτικών και ποινικών κρατουμένων, ανδρών και γυναικών. Στο Επταπύργιο φυλακίστηκαν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, λαϊκοί αγωνιστές μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, κατά τις περιόδους της βασιλομεταξικής δικτατορίας (1936-40), της γερμανικής κατοχής (1941-44) του Εμφυλίου πολέμου και κατοπινά (1946-54) και της Χούντας των συνταγματαρχών (1967-1974). Οι πρώτες εκτελέσεις αγωνιστών στον περίγυρο των φυλακών έγιναν με την είσοδο των Γερμανών στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στις 9 Απρίλη του 1941. Ο συνολικός αριθμός των φυλακισθέντων και εκτελεσθέντων στις φυλακές του Επταπυργίου έφτασε τους 372, με κορύφωση την περίοδο 1946- 1954.

Το μνημείο που θα κατασκευάσει το Κόμμα μας για τους εκτελεσμένους από στρατοδικεία της περιόδου 46-50 θα είναι στο πίσω μέρος της Ακρόπολης του Επταπυργίου, όπου γινόταν και ο κύριος όγκος των εκτελέσεων.

Η Επιτροπή μνημείων και ιστορικών τόπων αποφάσισε -λόγω των ειδικών συνθηκών- την προκήρυξη “κλειστού” διαγωνισμού για την δημιουργία μνημείου, το οποίο και θα τοποθετηθεί στο χώρο μετά από άδεια του ΥΠΠΟΑ. Οι 6 προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν υψηλού αισθητικού επιπέδου, πνευματικής ανάτασης, αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης εκ μέρους των δημιουργών, υπευθυνότητας στην προσέγγιση της Ιστορικής μνήμης. Η κριτική επιτροπή μελέτησε προσεκτικά όλες τις προτάσεις, και πραγματικά είδε σε κάθε μία απ’ αυτές την προοπτική για ένα ιδιαίτερο αισθητικά μνημείο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τους γλύπτες, και όλες τις παραμέτρους, κατέληξε στην επιλογή της πρότασης του γλύπτη Άγγελου Βλάσση.

Το ΚΚΕ μάχεται πάντα για την υπεράσπιση της καλλιτεχνικής εργασίας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Συμβάλλει στο να κρατάει ζωντανή μνήμη του λαού για την ιστορία του, τους αγώνες και τις θυσίες του. Γι’ αυτό και απ’ τη μεριά του κάνει τα μέγιστα που μπορεί στις σημερινές συνθήκες, να δημιουργεί τους όρους ώστε να συναντιέται η τέχνη με την ιστορία και να δημιουργούνται σημαντικά δημόσια καλλιτεχνικά έργα.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που δείξατε στο ΚΚΕ με τη συμμετοχή σας και τις προτάσεις σας».


Πηγή