Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κουτσούμπας: Nα συμβάλλουμε στη συσπείρωση ευρύτερων εργατικών – λαϊκών δυνάμεων

Την πεποίθησή του ότι το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα αφήσει το δικό του ισχυρό αποτύπωμα στην πορεία ιδεολογικής – πολιτικής – οργανωτικής ισχυροποίησης του κόμματος, προσθέτοντας, πως «θέλουμε με όλη τη δύναμή μας να συμβάλλουμε στη συσπείρωση ευρύτερων εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, στο δρόμο της σύγκρουσης με το σημερινό σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα, ανοίγοντας έναν πραγματικά ελπιδοφόρο δρόμο που μπορεί να βάλει τέλος στα ματωμένα μνημόνια, στα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα, στην ανεργία και εκμετάλλευση, σε όλη τη βαρβαρότητα που αναβλύζει από κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής» εκφράζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», πέντε μέρες πριν την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

«Το ΚΚΕ έχει πλέον στέρεες βάσεις. Όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν ολοκληρώσαμε μια μακρόχρονη διαδικασία διαμόρφωσης σύγχρονου προγράμματος επαναστατικής στρατηγικής», τονίζει ο κ. Κουτσούμπας βάσει των επεξεργασιών του ΚΚΕ στο προηγούμενο διάστημα, του νέου Προγράμματος του Κόμματος, που ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο και της αντοχής που έδειξε το ΚΚΕ, «κόντρα σε ένα δυνατό ρεύμα αυταπατών και ψεύτικων ελπίδων, πολιτικών παραισθήσεων, αλλά και πολιτικού τυχοδιωκτισμού που παρουσίαζε ως “λύση” μια ονομαζόμενη «αριστερή κυβέρνηση», η οποία υποστήριζε ότι δήθεν θα μπορούσε στο έδαφος του καπιταλισμού, να αποτελέσει παράγοντα φιλολαϊκών εξελίξεων, θετικής αλλαγής και εξανθρωπισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσθέτει.

«Σήμερα περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ, βλέποντας και την αρνητική πορεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Η αισιοδοξία μας ότι θα τα καταφέρουμε, εδραιώθηκε παραπέρα και από την ίδια την προσυνεδριακή συζήτηση, εντός κι εκτός Κόμματος, με φίλους, αλλά και ευρύτερες δυνάμεις, πάνω στις Θέσεις της ΚΕ για το 20ο Συνέδριο».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάνει λόγο για παραπλάνηση εκ μέρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΝΔ και για καυγά μεταξύ τους που στην πραγματικότητα αφορά «το ποιός είναι ικανότερος στο κλείσιμο της αξιολόγησης, στην προώθηση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων υπέρ του κεφαλαίου, στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή των κερδών λίγων ομίλων σε βάρος του λαού μας».Επικαλούμενος τους οικονομικούς δείκτες, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, που δείχνουν αβέβαιη και την παραμικρή ανάκαμψη και ελλοχεύοντα τον κίνδυνο νέας βαθύτερης κρίσης , την όξυνση υπαρκτών ανταγωνισμών, την ενδυνάμωση της τάσης για προστατευτισμό στην οικονομία, την πολιτική Τραμπ, τον αντιδραστικό ευρωσκεπτικισμό και τις φυγόκεντρες τάσεις εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ο κ. Κουτσούμπας δεν αποκλείει, «μέσα σε αυτό το πλαίσιο να δυναμώσει η συζήτηση για αποπομπή χωρών από την Ευρωζώνη, την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

«Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ΚΚΕ ούτε θα αιφνιδιαστεί ούτε θα σοκαριστεί, θα δώσει αποφασιστικά τη μάχη με το μέρος των καταπιεσμένων, υπέρ των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων. Θα υπερασπιστεί το λαό από την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχιστεί. Στην περίπτωση υποτίμησης του νομίσματος, μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ή της επιδίωξης τμημάτων του κεφαλαίου να φορτώσουν την όποια ζημιά τους στο λαό, θα δώσει τη μάχη ενάντια σε πιθανά σε τέτοιες περιπτώσεις, φαινόμενα, όπως της αισχροκέρδειας, ακόμα και τεχνητής έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων. Θα αξιοποιήσει ρωγμές που ενδεχομένως υπάρξουν μέσα στην αστική τάξη, όμως ταυτόχρονα θα καλέσει το λαό να μην επιλέξει αν θα χρεοκοπήσει με ευρώ ή δραχμή, αλλά να έρθει σε ρήξη συνολικά με την εξουσία του κεφαλαίου, που όσο υπάρχει θα οδηγεί σε τέτοιες αντιλαϊκές πολιτικές και συμμαχίες, να κατευθύνει την πάλη του για να έρθει επιτέλους πραγματικά ο λαός στην εξουσία», υπογραμμίζει στο άρθρο του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επισημαίνει ακόμη, ότι αυτή είναι και η θεμελιακή διαφορά του ΚΚΕ από τις δυνάμεις του λεγόμενου «ευρωσκεπτικισμού» στην Ευρώπη και την Ελλάδα, που μιλάνε για έξοδο από το ευρώ ή και την ΕΕ, ως στοιχείο ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας, θέτοντας, «ουσιαστικά εμπόδια στο ριζοσπαστισμό, την αντικαπιταλιστική πάλη,”, παίζοντας το παιχνίδι τμημάτων του κεφαλαίου και πάνω από όλα “καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μπορεί ένας καπιταλισμός με εθνικό νόμισμα να είναι λιγότερο βάρβαρος και «πιο δίκαιος» από τον σημερινό».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρεται στον αυξημένο κίνδυνο έντασης των πολεμικών συγκρούσεων, και σημειώνει ότι, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συμφωνία με την ΝΔ έχει στηρίξει όλες τις επικίνδυνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και έχει νομιμοποιήσει στο Αιγαίο την παρουσία του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας οτι «οι «λεονταρισμοί» και στις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν πρέπει να κρύψουν ότι και οι δύο χώρες παραμένουν εγκλωβισμένες στο ΝΑΤΟ, που είναι παράγοντας εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, δημιουργεί κινδύνους μεγαλύτερων και πιο συχνών “θερμών επεισοδίων”» και καλεί σε ενδυνάμωση του αγώνα για αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για αποπομπή του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και για κλείσιμο των ξένων βάσεων στην Ελλάδα.

«Μπορούμε ως Κόμμα να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, κάτω από όλες τις συνθήκες. Να συμβάλλουμε πιο αποφασιστικά στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας» αναφέρει ο κ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας, ότι «αυτή η συμμαχία φυσικά θα έχει πολιτικό περιεχόμενο, στόχους πάλης σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, με στόχο να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία”, αλλά “δεν θα είναι συνισταμένη πολιτικών κομμάτων, αποτέλεσμα μιας συμφωνίας «κορυφών», που τα έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν και ακόμα σήμερα σε άλλους σχηματισμούς, που αναπαράγουν μόνο αδιέξοδα και ποδηγέτηση του κινήματος, του λαού».«Τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, θα μετέχουν σε αυτή την συμμαχία, μέσω των μελών τους και μέσω αυτών μπορεί να διεξάγεται και η διαπάλη, η συζήτηση των διαφορετικών απόψεων», τονίζει ο κ. Κουτσούμπας και καταλήγει.

«Αυτό το κάλεσμα, μιας τέτοιας συμπόρευσης απευθύνει το ΚΚΕ σε όλους και όλες, όσοι και όσες αισθάνονται αριστεροί, επέλεξαν άλλα σχήματα και κόμματα, είδαν να προδίδονται και να καταρρακώνονται τα οράματα, οι ιδέες και οι ελπίδες τους από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτών των δύο και πλέον χρόνων. Το ΚΚΕ έχει μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά για όλους μέσα στο κίνημα, στους αγώνες, στις μικρές και μεγάλες εστίες αντίστασης που θα πολλαπλασιαστούν στην πορεία», αναφέρει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας στο άρθρο του «είναι ακλόνητα εδραιωμένη η πεποίθησή μας στη δύναμη των ιδεών μας, στο ό,τι η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν μπορεί να είναι το μέλλον των λαών. Τα εκατοστά γενέθλια του Κόμματος, το 2018, μπορούν να μας βρουν πιο δυνατούς, ικανούς και αποτελεσματικούς σε όλα τα επίπεδα, σε όφελος το λαού και της νεολαίας, σε όφελος της Ελλάδας, της πατρίδας των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων».


Πηγή