Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Κρας τεστ η επιστροφή στα θρανία -Τι θα κρίνει το αν θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ομαλή επανέναρξη της σχολικής χρονιάς με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία από σήμερα, με υποχρεωτικό self test για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποτελεί ένα κρίσιμο crash test για την πανδημία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι μαθητές να επανέλθουν με ασφάλεια στα σχολεία καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει παραλάβει τα self test, ενώ για όσους γονείς δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν λόγω ορισμένων ελλείψεων που παρατηρήθηκαν θα διατίθενται έξω από τα σχολεία.

Με πάνω από 1 εκατ. self test εφοδιάστηκαν τα σχολεία

Όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα υπερκαλύπτοντας τις τυχόν ανάγκες. Συνολικά έχουν μοιραστεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο τεστ έναντι 200 χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει.

Κρίσιμη η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων

Η επαναλειτουργία των σχολείων την πρώτη εβδομάδα θα κρίνει εν πολλοίς την συνέχεια της σχολικής χρονιάς καθώς η επιδημιολογική εικόνα και το αν θα συμβάλουν στην διασπορά του ιού βρίσκεται στο μικροσκόπιο της επιτροπής των ειδικών. Από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και της πλειοψηφίας των επιστημόνων εκτιμάται ότι η παρουσία των παιδιών στο περιβάλλον των σχολείων είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή. Τόσο για ψυχολογικούς και εκπαιδευτικούς λόγους, όσο και για το γεγονός ότι με τα πολλαπλά τεστ που θα γίνονται εβδομαδιαία και τα μέτρα προστασίας που ισχύουν στις σχολικές μονάδες αποτελεί το πιο ασφαλές περιβάλλον.

Τα επόμενα βήματα του εμβολιαστικού σχεδιασμού

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και τον περιορισμό της πανδημίας. Ήδη εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την λήξη από την 1η Φεβρουαρίου του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους άνω των 18 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των πολιτών που δικαιούνται την ενισχυτική δόση και την έχουν κάνει, ενώ υπολογίζονται σε περίπου 500 χιλιάδες όσοι δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση.

Συζητήσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Κι ενώ σε έξι μέρες λήγει η προθεσμία για να κάνουν την πρώτη δόση οι πολίτες άνω των 60 ετών πριν αρχίσει να «τρέχει» το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως, η κυβέρνηση θα εξετάσει αυτή την εβδομάδα αν θα υπάρξει επέκταση του μέτρου και στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 60 ετών. Στο Μέγαρο Μαξίμου σταθμίζουν όλα τα δεδομένα και δεν είναι δεδομένο ότι θα ληφθούν άμεσα οι σχετικές αποφάσεις. Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί το 50% των άνω των 60 όπως υποχρεούνται, δηλαδή περίπου 250 χιλιάδες πολίτες, ενώ άλλοι τόσοι εμφανίζονται πεισματικά να αρνούνται των εμβολιασμό παρά το «τσουχτερό» πρόστιμο. Πάντως, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση πέραν της 16ης Ιανουαρίου.


Πηγή