Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κριμαία: Η Μόσχα λέει πως «εξουδετέρωσε» πυρήνα ισλαμιστών

Ο κορυφαίος αξιωματούχος στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία δήλωσε σήμερα πως η υπηρεσία ασφαλείας FSB διέλυσε ένα τρομοκρατικό πυρήνα έξι ατόμων μιας απαγορευμένης ισλαμιστικής οργάνωσης, μία ημέρα αφότου εκρήξεις συγκλόνισαν μία από τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις εκεί.

«Όλοι τους είναι υπό κράτηση. Οι δραστηριότητες των τρομοκρατών συντονίζονταν, όπως θα περίμενε κανείς, από το έδαφος του τρομοκρατικού κράτους της Ουκρανίας», δήλωσε μέσω του Telegram ο αξιωματούχος αυτός, ο Σεργκέι Αξιόνοφ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Ουκρανία.

Ο Αξιόνοφ δήλωσε πως οι ύποπτοι είναι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ, η οποία είναι εκτος νόμου στη Ρωσία.

Σε δήλωση της FSB δεν αναφέρεται αν οι κρατούμενοι συνδέονται με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες, Τρίτη, σε βάση στο Τζανκόι στη βόρεια Κριμαία, και την περασμένη εβδομάδα σε ρωσική στρατιωτική βάση στη δυτική Κριμαία, όπου από δορυφορικές φωτογραφίες φαίνεται πως καταστράφηκαν οκτώ ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα.

Ωστόσο στη δήλωση αναφέρονται το Τζανκόι, καθώς και η πόλη της Γιάλτας, ως οι δύο τοποθεσίες στις οποίες ο πυρήνας «εξουδετερώθηκε». Χθες, Τρίτη, οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν δολιοφθορείς για τις εκρήξεις στο Τζανκόι.

Η FSB ανέφερε πως ο πυρήνας στρατολογούσε ντόπιους μουσουλμάνους και τον κατηγόρησε ότι είχε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις σε βάσεις στην Κριμαία.

Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν κάνει λόγο για ενδεχόμενη ανάμιξη ουκρανικών ανταρτικών οργανώσεων ή ειδικών δυνάμεων οι οποίες δρουν στα μετόπισθεν του εχθρού.


Πηγή