Τετάρτη , 8 Μάιος 2024

Κρις Πίντσερ: Ο άσημος αλλά ευνοούμενος και «άτακτος» βουλευτής, που «έριξε» τον Μπόρις Τζόνσον

Ο Κρις Πίντσερ και τα «νυχτοπερπατήματά» του ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Βρετανούς, κι έτσι ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι πια πρωθυπουργός.

Πρόκειται για έναν άσημο σχετικά βουλευτή των Συντηρητικών, ο οποίος ελάχιστα είχε απασχολήσει την πολιτική ζωή της Αγγλίας τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η είδηση της ακραία ανάρμοστης συμπεριφοράς του, αφού μεθυσμένος θώπευσε δύο άνδρες σε ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου, εξέθεσε ανεπονόρθωτα -στον βαθμό της διάλυσής της- την κυβέρνηση Τζόνσον, για τον λόγο ότι δεν έπεσε σαν… κεραυνός εν αιθρία: Ο 52χρονος βουλευτής είχε παραιτηθεί από τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλης της κοινοβουλευτικής ομάδας και το 2017, όταν είχε κατηγορηθεί πως είχε κάνει σεξουαλικές προτάσεις σε έναν ολυμπιακό αθλητή και πιθανό υποψήφιο των συντηρητικών σε εκλογές. Αθωώθηκε, ωστόσο, ύστερα από εσωτερική έρευνα του κόμματος, αν και η καταγγελία ήταν πολύ σοβαρή και συγκεκριμένη.

Η άνοδος και η πτώση του Μπόρις Τζόνσον: Ο πολιτικός μάγος που κέρδισε την εξουσία, αλλά έχασε τον έλεγχο

Βρετανία: Και πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον -Από δύο Συντηρητικούς βουλευτές

Για την ιστορία, στην επιστολή παραίτησής του, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ παραδέχεται πως είχε «πιεί υπερβολικά πολύ» και ζητάει συγγνώμη επειδή «ντρόπιασε τον εαυτό του και άλλα πρόσωπα». Παρέμεινε, όμως, βουλευτής, πράγμα που προκάλεσε εκκλήσεις για την αποπομπή του από το κόμμα και για διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας.

Ο Μπόρις Τζόνσον αρνούταν ότι γνώριζε για την πρώτη κατηγορία, με τον ολυμπιακό αθλητή, αλλά σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, δεν θα μπορούσε να μην ξέρει…

Η κυβέρνηση Τζόνσον άλλωστε ταλανίζεται από σειρά τέτοιου τύπου… σκανδάλων, αφού η υπόθεση αυτή προστίθεται σε μια σειρά άλλων υποθέσεων σεξουαλικού χαρακτήρα. Ένας βουλευτής ύποπτος για βιασμό, που δεν κατονομάσθηκε, συνελήφθη και μετά απελευθερώθηκε με εγγύηση στα μέσα Μαΐου, ένας άλλος παραιτήθηκε τον Απρίλιο επειδή έβλεπε πορνογραφία στο κινητό τηλέφωνό του ενώ βρισκόταν στη Βουλή και ένας πρώην βουλευτής καταδικάσθηκε το Μάιο σε φυλάκιση 18 μηνών για σεξουαλική επίθεση σε 15χρονο.

Παρά την όχι καλή φήμη του και τις όχι και ιδιαίτερα εντυπωσιακές περγαμηνές του, πάντως, Κρις Πίντσερ ήταν μάλλον… ο ευνοούμενος του Μπόρις Τζόνσον, ίσως λόγω της «εσωτερικής» αποτελεσματικότητάς του, αφού σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο είχε μεγάλη «επιρροή» στους βουλευτές – για αυτό προφανώς ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός τον έχρισε υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία.

Αυτή η κομματική α-πειθαρχία όμως, ακριβώς λόγω της επιλογής αυτής του Τζόνσον, έμελλε να αποτελέσει και τη χαριστική βολή στην κυβέρνησή του…

Όσον αφορά στο βιογραφικό του, τα βασικότερα θέματα που αναγράφονται για τον Κρις Πίντσερ είναι ότι σπούδασε Ιστορία στο London School of Economics και στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος σε ιδιωτική εταιρεία. Είναι μέλος του Συντηρητικού Κόμματος από το 1987, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2010. Το 2013, ψήφισε υπέρ της σύναψης γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.


Πηγή