Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ, η τρομοκρατημένη κατήγορος του δικαστή Κάβανο

Η Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ είναι μια καθηγήτρια ψυχολογίας πανεπιστημίου που μπλέχτηκε στη δίνη μιας πολιτικής θύελλας στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη κατέθεσε ενώπιον της Γερουσίας την οδυνηρή της εμπειρία από μια σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε πριν από 36 χρόνια και την οποία διέπραξε, όπως δήλωσε με απόλυτη, «100%», όπως είπε, σιγουριά, ο Μπρετ Κάβανο, ο υποψήφιος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο, ένας δικαστής γνωστός για την άμεμπτη σταδιοδρομία του.

«Είμαι τρομοκρατημένη. Είμαι εδώ επειδή κρίνω ότι είναι καθήκον μου ως πολίτη να σας πω τι μου συνέβη όταν ο Μπρετ Κάβανο και γω ήμασταν στο Λύκειο», άρχισε να καταθέτει η 51χρονη καθηγήτρια με τα ξανθά μαλλιά και τα γυαλιά με σκούρο πλαίσιο μπροστά στους γερουσιαστές που είχαν συγκεντρωθεί γι’αυτήν την ιστορικής σημασίας ακρόαση.

Κατά την χθεσινή της κατάθεση η Φορντ δεν δήλωσε μόνο «τρομοκρατημένη», αλλά μερικές φορές το έδειχνε κιόλας. Εξάλλου δεν είχε ποτέ πριν εμφανιστεί ξανά στην κάμερα και τα δελτία ειδήσεων την έδειχναν χρησιμοποιώντας μια θολή φωτογραφία της που είχαν πάρει από το Ίντερνετ.

Η καθηγήτρια αυτή ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Πάλο Άλτο, στο νότιο Σαν Φρανσίσκο, και συνεργάτιδα του έγκριτου πανεπιστημίου του Στάνφορντ, διηγήθηκε πως, όταν ήταν 15 χρονών, ο νεαρός τότε Μπρετ Κάβανο προσπάθησε να την βιάσει στη διάρκεια μιας εορταστικής βραδιάς μαθητών του Λυκείου το καλοκαίρι του 1982 μπροστά σε έναν συνεργό, τον Μαρκ Τζατζ.

«Με έσπρωξαν από πίσω μέσα στο δωμάτιο από το μπάνιο. Δεν μπόρεσα να δω ποιος με έσπρωξε. Ο Μπρετ και ο Μαρκ μπήκαν στο δωμάτιο και έκλεισαν την πόρτα πίσω τους με το κλειδί. Είχε μουσική στο δωμάτιο (…) Με έσπρωξαν στο κρεβάτι και μετά ο Μπρετ έπεσε από πάνω μου. Άρχισε να αγγίζει με τα χέρια του το σώμα μου και να με χαϊδεύει (…) Ο Μπρετ με πασπάτεψε και προσπάθησε να μου βγάλει τα ρούχα», συνέχισε να διηγείται με δάκρυα στα μάτια.

Σε μια άλλη δυνατή στιγμή της κατάθεσής της ενώπιον της Γερουσίας, η οποία διήρκεσε γύρω στις τρεισήμισι ώρες, η Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ εξομολογήθηκε ότι είναι βαθειά χαραγμένα στη μνήμη της «τα βροντερά γέλια των δυο τους, όταν διασκέδαζαν σε βάρος μου».

Μολονότι ζήτησε συγγνώμη που έχει ξεχάσει κάποιες λεπτομέρειες –πότε και πού ακριβώς έγινε αυτή η εορταστική βραδιά– η 51χρονη καθηγήτρια πανεπιστημίου δήλωσε “100%” σίγουρη ότι αυτός που της επιτέθηκε ήταν ο Κάβανο, ενώ έθιξε τις ψυχολογικές συνέπειες που είχε η επίθεση αυτή σε εκείνη με κλινικό τρόπο.

«Μια καταστροφή»

Η επίθεση αυτή «άλλαξε ριζικά» τη ζωή της, είπε, και τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν μια καταστροφή για τις επιδόσεις της στο σχολείο και τις σχέσεις της με τους άνδρες. Για καιρό, λέει, υπέφερε από κρίσεις πανικού και κλειστοφοβία.

Μόνον το 2012, σε μια συνεδρία ζεύγους, και μετά το 2013, μπόρεσε να διηγηθεί σε ψυχολόγους ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης ενώ, ως εκείνο το καλοκαίρι, μόνον ο σύζυγός της το γνώριζε.

Όμως όταν ο Μπρετ Κάβανο επελέγη από τον πρόεδρο Τραμπ ως υποψήφιος για το ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας, δεν «μπόρεσε να το αντέξει».

«Ήθελε να εξαφανιστεί και έλεγε ‘δεν μπορώ να το αντέξω αυτό, αν διοριστεί (από τον πρόεδρο) θα μετακομίσω στο εξωτερικό’», είπε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο σύζυγός της Ράσελ Φορντ.

Αρχικά η Κριστίν έστειλε τον Ιούλιο μια εμπιστευτική επιστολή σε μια τοπική εκλεγμένη των Δημοκρατικών, η οποία έφτασε στο τέλος στο γραφείο της Δημοκρατικής Γερουσιαστή Νταιάν Φέινσταϊν, η οποία αποκάλυψε την υπόθεση.

Στη συνέχεια αποφάσισε να μιλήσει δημόσια και διηγήθηκε στην Washington Post πως ο Μπρετ Κάβανο, «τελείως μεθυσμένος», όπως και ο κ. Τζατζ, την είχε καθηλώσει δια της βίας σε ένα κρεβάτι και προσπαθούσε να την γδύσει, ενώ της έκλεινε το στόμα για να μην φωνάξει και πως τα κατάφερε εντέλει να του ξεφύγει και να φύγει από το δωμάτιο.

Παρά τις ψυχοθεραπείες, η μητέρα αυτή δύο παιδιών φρόντιζε για χρόνια να κρατάει καλά θαμμένο το τραύμα της. Κάνοντας όμως την επιλογή να εκφραστεί δημοσίως, βρέθηκε στη δίνη ενός πολιτικού ανεμοστρόβιλου.

Δέχθηκε απειλές για τη ζωή της, επιθέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος αμφισβήτησε την ειλικρίνειά της.

Όμως η κατάθεσή της αυτή μπορεί να σημάνει το τέλος του Κάβανο, η υποψηφιότητα του οποίου έχει αποδυναμωθεί κι από άλλες κατηγορίες.

Τώρα έχει δύο εξώπορτες στο σπίτι της –είπε επίσης στην κατάθεσή της στη Γερουσία, εξηγώντας ότι πήρε την απόφαση αυτή λόγω του τραύματος που εξακολουθούσε να φέρει μετά την επίθεση.

Η Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ είχε ζητήσει εξάλλου να μην είναι παρών στην αίθουσα την ώρα που θα κατέθετε εκείνη ο Μπρετ Κάβανο, ο οποίος κατέθεσε στη συνέχεια, απορρίπτοντας από την πλευρά του “κατηγορηματικά και χωρίς καμία αμφιβολία” την κατηγορία ότι επιτέθηκε σεξουαλικά στην καθηγήτρια Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ, όταν και οι δύο ήταν μαθητές Λυκείου, πριν από 36 χρόνια.

localStorage.clear();


Πηγή