Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Κυβέρνηση προς Ιερά Σύνοδο για κορονοϊό: Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία θα κάνει ό,τι χρειαστεί

Κυβέρνηση προς Ιερά Σύνοδο για κορονοϊό: Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία θα κάνει ό,τι χρειαστεί

Το ρεπορτάζ του Newsbeast πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος εάν η Ιερά Σύνοδος σήμερα δεν λάβει αποφάσεις για την προστασία των πιστών από τον κορονοϊό, να προστατέψει τη δημόσια υγεία, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά το briefing, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και με αποστολή ερωτήσεων σε ειδική πλατφόρμα.

Ερωτηθείσα ειδικότερα εάν θα κλείσει η κυβέρνηση τις εκκλησίες, όπως έχει τη δυνατότητα από την ΠΝΠ να το πράξει, στην περίπτωση που η Εκκλησία της Ελλάδος επιμείνει, η κ.Πελώνη υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, από τον οποίο ζήτησε με απόλυτη σαφήνεια να ληφθούν μέτρα για την αναστολή των λειτουργιών στις εκκλησίες και πρόσθεσε:

«Αναμένουμε τις αποφάσεις της εκκλησίας – Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ότι χρειαστεί»

Η κ. Πελώνη υπενθύμισε πιο αναλυτικά ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο, επισημαίνοντας ότι το θέμα εξετάζεται σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ιερώνυμος θα προτείνει στην Ιερά Σύνοδο να πραγματοποιείται η λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία μόνο των ιερέων.

ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο και τον κάλεσε να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια περιορισμού του κορονοϊού.

Σύμφωνα δε με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε αποφασισμένος να αναλάβει την ευθύνη που αναλογεί στην Εκκλησία της Ελλάδος, ωστόσο υποστήριξε ότι έπρεπε ήδη η πολιτεία να είχε αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας για τις ορθόδοξες εκκλησίες και όλες τις θρησκευτικές τελετές!

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε πάντως και τους επικεφαλής / εκπροσώπους άλλων δογμάτων, να ακολουθήσουν την ίδια σύσταση και για όλους τους χώρους λατρείας ώστε να και όλους τους χώρους λατρείας, ώστε να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

«Όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός, το αποτέλεσμα της μάχης που δίνουμε θα κριθεί και από το βαθμό της ατομικής ευθύνης και της συλλογικής συνείδησης που θα δείξουμε όλοι και ο καθένας χωριστά. Οφείλουμε όλοι να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών, να παίρνουμε μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και να μένουμε σπίτι.

Όπως διαβεβαιώνουν οι ειδήμονες, οι περισσότεροι από μας -η συντριπτική πλειονότητα- ακόμη κι αν κολλήσουμε τον ιό, δεν θα έχουμε σοβαρές επιπλοκές. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι δίπλα μας, ηλικιωμένοι, άνθρωποι σε ευπαθείς ομάδες, που αν νοσήσουν μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να μην επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας, ώστε οι άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη, όταν την χρειαστούν, να την βρουν», τόνισε η κ. Πελώνη και κατέληξε: «Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας».


Πηγή