Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

ΚΥΣΕΑ: Μήνυμα διαρκούς ετοιμότητας, οι εκτιμήσεις για την Τουρκία -Πιθανό τετ α τετ σήμερα, Παναγιωτόπουλου-Ακάρ

Συνεδρίασε χθες το ΚΥΣΕΑ, με τα ελληνοτουρκικά και το τουρκολιβυκό σύμφωνο να συζητιούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ΚΥΣΕΑ και σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις οι απόψεις που ακούστηκαν είναι πως η κατάσταση αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και δεν υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο, καθώς η Τουρκία έλαβε τα μηνύματα στην Πράγα τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, σε αντίθεση με την τουρκική ρητορική που είναι οξυμμένη, επί του πεδίου δεν υπάρχει ίδια εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει εφησυχασμός με την Αθήνα να στέλνει το μήνυμα ότι βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. «Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή μας και την νοτιοανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί ξανά από τον πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μια συγκυρία που αφενός οι Ευρωπαίοι ηγέτες έγιναν μάρτυρες της προκλητικότητας του Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Πολιτικό Συμβούλιο, αφετέρου το τουρκολιβυκό μνημόνιο χαίρει πλήρους… απαξίας διεθνώς και καταδικάζεται από κάθε μεριά. Επιπλέον η ελληνική στρατηγική διεθνοποίησης του θέματος και ενημέρωσης όλων έχει αποδώσει και έχει αποδομήσει εκ των προτέρων τα fake news του Ερντογάν.

Χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε και μίλησε επί 20 λεπτά με τον Γενς Στολτενμπεργκ, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, ενώ σήμερα δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ. Το ραντεβού δεν έχει επιβεβαιωθεί αν και από την τουρκική πλευρά υπάρχουν σημάδια ότι θα επιδιωχθεί τετ α τετ. Ενας πρώτος δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία την ώρα που ο Ερντογάν επέμενε να κλείνει τις πόρτες μέχρι πρόσφατα.


Πηγή