Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Κόντρα στη Βουλή για την αγροτική πολιτική

Η αγροτική πολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής, ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης κατηγόρησε ΔΗΣΥ και ΝΔ που έκαναν λόγο για διάλυση του αγροτικού τομέα, «για μεγάλο πολιτικό θράσος».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094710702-0’); });

«Δεν μπορεί τα δύο αυτά κόμματα να αποποιούνται τις τεράστιες ευθύνες τους για τον αποδεκατισμό της ελληνικής κτηνοτροφίας και γεωργίας και να εγκαλούν τη σημερινή κυβέρνηση για αντιαγροτική πολιτική. Οδηγήσατε με τις πολιτικές σας, σε βαθιά διάλυση τον αγροτικό κλάδο και τους συνεταιρισμούς», επεσήμανε ο κ. Αραχωβίτης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και πρόσθεσε ότι στα τέσσερα τελευταία χρόνια έγιναν βαθιές τομές που ανέτρεψαν αυτή την εικόνα και ενίσχυσαν τον αγροτικό τομέα.

Από την πλευρά τους οι επερωτώντες βουλευτές της ΔΗΣΥ, καταλόγισαν στην κυβέρνηση αδιαφορία, ανικανότητα αλλά και ανυπαρξία ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη διάλυση του αγροτικού κόσμου.

Παράλληλα, επανέφεραν την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το κόμμα τους με έμπρακτα μέτρα στήριξης, όπως τόνισαν, για τους αγρότες, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεών τους, η καθιέρωση κάρτας πετρελαίου και η ενίσχυση των μειονεκτικών περιοχών.

«Κάναμε βαθιές τομές με τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, ενισχύοντας πάνω από το 80% το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών που είναι και η ραχοκοκαλιά της αγροτικής οικονομίας», αντέτεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην καθιέρωση της εθνικής σύνταξης των αγροτών που αναπροσαρμόζεται με ρήτρα ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε ότι με νόμο που ψηφίστηκε το 2016 δεν υπάρχει καμία μείωση στις συντάξεις του ΟΓΑ, αντίθετα σημειώνεται αύξηση.

«Στόχος μας ήταν και είναι, να δυναμώσει, να ανασυγκροτηθεί και να αξιοποιηθεί με ουσιαστικά κίνητρα ο αγροτικός τομέας», ανέφερε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Αραχωβίτης και στο θέμα των πληρωμών, σημειώνοντας ότι μόνο φέτος πληρώθηκαν 2,7 δισ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς.

Ακόμα, μίλησε για «απορρόφηση της κοινοτικής συμμετοχής που ξεπέρασε το 40% και προβλέπεται για το τρέχον έτος ότι θα είναι τριπλάσια από την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο», καθώς και για προκηρύξεις μικρών προγραμμάτων, που ξεκινούν τις προσεχείς μέρες, ύψους 70 εκατ. ευρώ.

«Η αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, το 2017 μέχρι τον Νοέμβριο ήταν 30 δισ. ευρώ και αναμένεται να σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ μέχρι τέλος του 2018. Αυτό κάτι λέει για την πολιτική που εφαρμόζουμε», σημείωσε.

Ο κ. Αραχωβίτης στάθηκε ιδιαίτερα και στα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, επισημαίνοντας ότι χθες εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΕΛΓΟ η προτεινόμενη κατάθεση του φακέλου για το γιαούρτι.

Ο επερωτών βουλευτής της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση εγκλώβισε τον αγροτικό τομέα, την ώρα που στην Ευρώπη ο κλάδος αυτός παρουσίαζε ανάπτυξη, βάζοντας και τον αγροτικό τομέα στο μνημόνιο».

Όπως υποστήριξε ο κ. Κεγκέρογλου, «η πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες περιορίζεται στην υπερφορολόγηση και στην κατάργηση όλων των ευεργετημάτων και ενισχύσεων που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι επερωτώντες βουλευτές της ΔΗΣΥ.

Για ανυπαρξία εθνικής αγροτικής πολιτικής και πλήρη εγκατάλειψη του αγρότη, έκανε λόγο ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. «Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σήμερα σε τέλμα. Όχι σε στασιμότητα, αλλά σε ταχύτατη οπισθοδρόμηση. Ιδιαίτερα την τετραετία της διακυβέρνησής σας που η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Οι αγρότες μας διακατέχονται από απαισιοδοξία για το μέλλον. Τα αντιαγροτικά μέτρα που έχετε πάρει δεν έχουν τέλος: Οι φορολογικές και οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τους τσάκισαν. Οι αυξήσεις των συντελεστών παραγωγής, καυσίμων, ρεύματος, γεωργικών εφοδίων τους διέλυσαν. Το κόστος παραγωγής είναι στα ουράνια και οι τιμές των προϊόντων στον πυθμένα», ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος.

«Απορώ με το θράσος σας να λέτε ότι στηρίζετε τους αγρότες όταν δεν έχετε αλλάξει έστω ένα πράγμα προς τη θετική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εσείς σήμερα κατηγορείτε, ήταν αυτή που κράτησε εκτός μνημονίων τον αγροτικό κόσμο. Εμείς δεν θίξαμε ούτε ένα ευρώ τον αγρότη, ενώ εσείς τον διαλύσατε με την αντιαγροτική και ανύπαρκτη πολιτική σας. Με την ανύπαρκτη διαπραγμάτευση σας για τη νέα ΚΑΠ, χάνει ενάμισι δισ. ευρώ ετησίως ο αγρότης», τόνισε από την πλευρά του ο Μιχάλης Τζελέπης.

Ο Γιάννης Κουτσούκος χαρακτήρισε την ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, «μυθιστόρημα με τίτλο η συνέχεια των ψεμάτων».

«Τις επιδοτήσεις, τις ενισχύσεις και τις φοροελαφρύνσεις των αγροτών, εσείς τις καταργήσατε. Είχαμε πτώση των τιμών της ζωικής παραγωγής δύο δισ. ευρώ όταν το 2010-2014 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και στα χρόνια της κρίσης, όχι μόνο παρέμειναν αμετάβλητες αλλά αυξήθηκαν. Εμείς φροντίσαμε να μην έρθει το μνημόνιο στους αγρότες γι’ αυτό κρατήθηκε ο αγροτικός κλάδος, ενώ εσείς ήρθατε και τους το επιβάλλατε διαλύοντάς τον», τόνισε ο κ. Κουτσούκος.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, έδωσε έμφαση στους ελέγχους που γίνονται και έχουν εντατικοποιηθεί, όπως είπε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το 2014 στις μεταποιητικές επιχειρήσεις ήταν μόλις 124 και γίνονταν για τα μάτια του κόσμου ενώ το 2018 έγιναν σχεδόν διπλάσιοι φθάνοντας τους 228.

Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι προς υπογραφή, υπουργική απόφαση για τον έλεγχο των δελτίων παράδοσης του γάλατος μεταξύ αγοραστή και παραγωγού που θα δίνει τη δυνατότητα διασταυρώσεων, ενώ αυστηροποιούνται και τα πρόστιμα και οι ποινές για τους παραβάτες που φθάνουν μέχρι το κλείσιμο της επιχείρησης για ένα εξάμηνο.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυπαρξία ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε διάλυση ο αγροτικός τομέας ο οποίος θα μπορούσε, όπως είπε, να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε λόγο για «θράσος της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι αυξήθηκε κατά 80% το εισόδημα των αγροτών», ενώ σημείωσε ότι 13.000 δικαιούχοι από το 2016 ακόμα περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους.

«Είστε κυβέρνηση σφαγέας της κτηνοτροφίας και της γεωργίας. Είστε οι ηθικοί αυτουργοί της κατάρρευσης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ενός κλάδου με τεράστιο πλεονέκτημα», πρόσθεσε η κ. Αραμπατζή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νικόλαος Μωραΐτης έκανε λόγο για τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι ξεπέρασε την αντιαγροτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συμπλήρωσε ακόμα ότι «με ζήλο κάνει την βρώμικη δουλειά ενισχύοντας το καπιταλιστικό κέρδος, γι’ αυτό παίρνει τα συγχαρητήρια από τους Ευρωπαίους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος έδωσε έμφαση στις ευεργετικές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπως η ρύθμιση των χρεών των αγροτών, η καθιέρωση εθνικής σύνταξης και η κατάργηση του ειδικού φόρου στα κρασιά.

Ανταπαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατηγόρησε τους επερωτώντες βουλευτές, ότι «περνούν από παραμορφωτικό φακό όλα τα θετικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ ανασυγκροτώντας την ελληνική ύπαιθρο και ενισχύοντας τον αγροτικό κόσμο».

«Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 υπερκάλυψε τις υποχρεώσεις που θέτει η ΕΕ. Μας παραδώσατε ένα πρόγραμμα με 460 παρατηρήσεις, στην ουσία ένα τίποτα, το είχατε εγκαταλείψει και εμείς το ξαναφτιάξαμε. Εμείς και όχι εσείς, ευτυχώς, κάναμε τη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ και διατηρήσαμε τα κοινοτικά κονδύλια καταθέτοντας άρτια και απόλυτα τεκμηριωμένα στοιχεία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής δήλωσε την κάθετη αντίθεση της χώρας μας στη μείωση της χρηματοδότησης και στην κάθε προσπάθεια εθνικοποίησης της ΚΑΠ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης και κατέληξε:

«Εδώ είμαστε και όλοι θα κριθούμε. Το επόμενο διάστημα προχωράμε σε σειρά μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως το είχαμε εξαγγείλει. Κάνουμε ό,τι δεν κάνατε εσείς 40 χρόνια και μας κατηγορείτε γιατί δεν το κάναμε μέσα σε 4 χρόνια. Εμείς απαντάμε με πράξεις και όχι με λόγια και ευχές. Ο αγροτικός κόσμος περιμένει πολλά από εμάς, γιατί ξέρει ότι δεν είμαστε πολιτικοί καριέρας αλλά άνθρωποι που θα ξαναγυρίσουμε και θα σταθούμε δίπλα τους. Χωρίς ψηφοθηρικές και κοντόφθαλμες πολιτικές, με διάλογο μαζί τους, όραμα και σχέδιο λύνουμε τα προβλήματά τους. Ο κόσμος και μνήμη και κρίση και λόγο έχει και θα εκφραστεί στις εκλογές του 2019».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή